Skurups kommunhus.

Skurups kommunhus. Arkivfoto: Emma Brännman

Anmälde ensamkommande – nu polisanmäls politikerna för att ha lämnat falska uppgifter

"De har anmält på helt felaktiga grunder"

SKURUP.

Nu polisanmäls tre politiker i myndighetsnämnden för individ- och familjeomsorg. Enligt anmälan har de lämnat falska uppgifter till polisen.

Av
Emma Brännman

Skurups kommun har polisanmält 17 ensamkommande unga eftersom man misstänker att de har ljugit om sin ålder och därigenom gjort sig skyldiga till bidragsbrott. Bakgrunden är en motion från SD som antogs av fullmäktige i höstas.

Nu har två moderater och en sverigedemokrat i myndighetsnämnden för individ- och familjeomsorg polisanmälts för falsk tillvitelse, alltså för att ha lämnat falska uppgifter till polisen, i ett av de 17 fallen.

– Jag är noga med att rätt ska vara rätt. De här politikerna har motsatt sig vad tjänstepersoner i kommunen har skrivit och anmält på helt felaktiga grunder, säger Lena Axelsson till Skånska dagbladet.

Hon är själv socialdemokratisk politiker och sitter i nämnden. I fallet med polisanmälningarna anmälde hon dock jäv eftersom hon är familjehem åt en elvaårig pojke som har anmälts. Nu agerar hon som privatperson.

Samtidigt har två polisanmälningar överklagats, enligt Ystads Allehanda.

– Vi har skickat vidare deras överklagan till förvaltningsrätten för juridisk prövning, men rätten prövar inte beslutet att anmäla. Men det kan ge en hänvisning om hur kommunen anses ha hanterat frågan, säger Drago Stojkovic-Stenberg, som är utredningssekreterare och sekreterare i myndighetsnämnden för individ- och familjeomsorg till tidningen.

Lokaltidningen söker Lena Axelsson för en kommentar.

Publicerad 20 February 2019 13:28