Karin von Schenck mitt i sparrissamlingen.

Karin von Schenck mitt i sparrissamlingen. Foto: Privat.

Sparrisdrottningen nominerad till pris som årets samlare

"Överrumplande och väldigt smickrande"

SKILLINGE.

Det började med sparrisodling och övergick sedan i samlande. Karin von Schencks och hennes sparrissamling är nominerade till Årets Samlare vid antikbranschens stora gala.

Av
André Kvist

Karin von Schenck är i full färd med att packa väskan inför resan upp till Stockholm. Torsdagen den 14 februari håller antikbranschen sin stora gala och Karin med sin samling är nominerade.

– Det känns lite överrumplande och samtidigt väldigt smickrande. Min samling är förvisso stor men anonym och inte så publik, säger Karin von Schenck.

Samlingen som har ungefär tio år på nacken ligger numera i det gamla bankhuset i Skillinge, kika bara efter SparrisGalleriet&Antikshop. Men lokalen är liten och föremålen många. Därför håller Karin bara öppet när intressenter hör av sig och frågar sig för eller kring påsk.

– Problemet är att lokalen är liten och man kan bara vara ett par personer åt gången då alla föremål står framme, men jag visar gärna om man är intresserad. Börjar man samla blir man lätt manisk, jag kallar det att var nördig och det är ju inne att vara nörd numera.

Foto: Privat.

Samlingen har dock inte setts av många personer, kanske drygt 150 personer, tror Karin. Så vem som föreslagit henne och samlingen till Antikmässans The Collector's Awards är en gåta.

– Det är ju inte många som har sett den, någon måste ha skvallrat och vem sjutton kan det var?, säger Karin von Schenck med glimten i ögat.

Övriga nominerade i kategorin är Claes Moser och Villa Akleja i Vaxholm, samt Möbeldesignmuseum i Stockholm.

Uppdatering. Det blev slutligen Möbeldesignmuseets Kersti Sandin och Lars Bülow som fick priset som Årets samlare.

Foto: Privat.

Publicerad 17 February 2019 13:09