Völvan Sanna-Mi Vindej ska ta kontakt med andevärlden och förmedla budskap och svar.

Völvan Sanna-Mi Vindej ska ta kontakt med andevärlden och förmedla budskap och svar. Foto: Privat.

Fornnordisk sejd sker i Sjöbo

Völvan: "Alla får tycka vad de vill"

SJÖBO.

I rotundan i Folkets Park ska völvan Sanna-Mi Vindej ta kontakt med andevärlden genom fornnordisk shamanism.

Av
André Kvist

Under vikingatiden var sejdare eller völvor djupt respekterade kvinnor. Dessa kvinnor drog från samhälle till samhälle och siade om framtiden och utmärkte sig med en speciell stav, därifrån kommer namnet völva som betyder just stav.

Den 3 mars arrangeras en sejd i rotundan i Folkets park. Det är völvan Sanna-Mi Vindej som kommer leda denna uråldriga seans.

– Mina medhjälpare trummar och hjälper till att sätta mig i trans så att jag får kontakt med andevärlden. Jag sitter något upphöjt och håller i min sejdstav som jag sänker när jag känner kontakt och förmedlar budskap, berättar hon.

Sanna-Mi Vindej har arbetet inom den andliga branschen sedan 1997, berättar hon. Hon har gjort seanser tidigare men upplever att det är lite uttjatat och ville arrangera något annorlunda.

– Jag är mycket för att prova nya saker och är intresserad av det fornnordiska. Idag vet folk inte riktigt vad sejd är, det är mycket neoshamanism från Mexiko och Peru istället, säger Sanna-Mi och fortsätter:

– I alla tider har folk haft en gemenskap och andlighet på olika sätt. Andlighet är en viktig sed för alla och här sprider vi en andlig öppning för människor.

Sejden är ett tillfälle att få svar och kontakt, men även läkande och kan ge människor insikt, menar Sanna-Mi. Efter sejden hålls även en trumhealing.

Vad säger du till personer som är kritiska eller inte tror på detta?

– Det finns inte mycket att säga, det är svårt att omvända folk. De som är intresserade dras till mig medan andra håller sig undan. Alla får tycka vad de vill, säger Sanna-Mi Vindej.

På plats kommer man även ställa ut hantverk, dela ut information och sälja diverse magiska ting.

Publicerad 11 February 2019 00:00