Författaren Mårten Dahlrot.

Författaren Mårten Dahlrot. Foto: Privat

Barnboken som absolut inte bör läsas för barn

Skurupsförfattare aktuell med ny skräckbokserie

SKURUP.

Skurupsförfattaren Mårten Dahlrot är aktuell med en barnbok, som man absolut inte bör läsa för barn. "Flickan i hörnet" är första boken i en serie skräckisar.

Av
Emma Brännman

Skräck är ett intresse som ligger Mårten Dahlrot varmt om hjärtat. Nu är han aktuell med sin första fysiska bok på temat.

– Tänk dig boken "Max potta". Sedan tar du bort pottan och ersätter den med en död flicka. Som lever. Ungefär där har du boken, säger han.

Boken heter "Flickan i hörnet" och ges ut på förlaget Swedish zombie under våren. Mårten Dahlrot har skrivit texten och Joakim Hanner har illustrerat.

– Vi berättar en kort skräckhistoria ur ett barns perspektiv, för vuxna. Det är ett formexperiment där vi har lånat mycket från barnboksformatet i fråga om språk, berättarsätt och utformning. Vi har tagit något bekant och vardagligt och fört in sådant som inte alls hör hemma i en barnbok. Det blir otäckt och obehagligt, säger Mårten Dahlrot.

Boken är den första i en serie skräckhistorier under namnet "Sagor för döda barn". "Flickan i hörnet" handlar om en pojke som inte kan sova om nätterna. Inte så länge den döda flickan är kvar i hans rum.

Bokprojektet har finansierats genom en så kallad kickstarter-kampanj där folk har fått köpa boken på förhand eller helt enkelt skänka pengar till projektet.

– Vi hoppades att vi skulle kunna finansiera boken på en månad. Det tog bara tre dagar innan vi var i mål. Flickan i hörnet släpps i vår och vi har två uppföljare på gång, säger Mårten Dahlrot.

Flickan i hörnet heter debutboken.

Flickan i hörnet heter debutboken. Foto: Privat

Han har ägnat sig åt novellskrivande i många år och gett ut tio e-noveller på ett mindre förlag samt drivit en novellblogg där han publicerat egna alster. Men att skriva på skräcktemat är relativt nytt för honom.

– Det började förra året då jag och en kompis publicerade en Instagramroman. Skräck är vårt gemensamma intresse och under några månader lade vi ut korta texter under namnet "De ögondöda". Det var när jag publicerade ytterligare några som Joakim Hanner hörde av sig och ville illustrera texterna. Jag hade inte sett på historien på det sättet förut men gillade idén.

Även förlaget gick igång på idén.

– Boken kommer finnas i internetbokhandeln. Förlaget har även en del böcker på Sci fi-bokhandeln i Malmö, så där har vi också en förhoppning om att få in den, säger Mårten Dahlrot.

Publicerad 10 February 2019 07:00