Den misstänkta 25-åringen häktades på fredagen av Ystads tingsrätt.

Den misstänkta 25-åringen häktades på fredagen av Ystads tingsrätt. Foto: ANDRÉ KVIST

Mordet i Vallby kan ha inträffat ett dygn innan branden

25-åringen häktad på sannolika skäl

VALLBY.

Det är möjligt att mannen som mördades i Vallby inte dog i branden. Enligt häktningsframställan kan mordet ha skett upp till ett dygn före branden. På fredagseftermiddagen häktades den misstänkte 25-åringen, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Som Lokaltidningen tidigare berättat hittades en medelålders man avliden i anslutning till en brinnande byggnad i Vallby, klockan 10.08 på tisdagen. Grannar hade talat om en explosion, men när räddningstjänsten kom till platsen fanns inget som tydde på att en explosion hade inträffat. Däremot brann det i en byggnad, men den elden kunde snabbt släckas.

Polisen blev snart övertygade om att mannen som hittades avliden hade mördats och sannolikt hade dött vid branden. Nu har det dock framkommit uppgifter om att det kanske inte alls är så.

I den häktningsframställan som sent i går kväll skickades från åklagaren Henrik Steen till Ystads tingsrätt framgår att mordet kan ha begåtts ett helt dygn tidigare.

Det står att 25-åringen är på sannolika skäl misstänkt för "mord 2019-02-04 -- 2019-02-05 10:08", vilket är den tidpunkt då branden rapporterades till 112.

– Det stämmer. Mordet har inträffat någon gång mellan den fjärde och tills kroppen hittades, säger Henrik Steen.

Är det troligast att mannen avlidit i samband med branden eller tidigare?

– Det är för tidigt att säga, jag kan inte uttala mig om det, förklarar Henrik Steen.

Häktningsförhandlingen inleddes klockan 13.00, då den misstänkte förnekade brott och inte medgav häktning. Tingsrätten anser dock att han är på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare häktningsgrunden.

– Han häktades för tio minuter sedan, berättade polisen i region syds pressinformatör Ewa-Gun Westford vid 14.30-tiden.

Henrik Steen säger att det inte finns mycket han kan uttala sig om i nuläget.

– Det finns risk att skada utredningen om jag uttalar mig för mycket, så jag kan inte lämna fler kommentarer i nuläget. Vi arbetar vidare brett, säger Henrik Steen.

Publicerad 08 February 2019 14:43