Invånare kan få med sig blommor hem från arrangemanget på Stortorget den 14 februari.

Invånare kan få med sig blommor hem från arrangemanget på Stortorget den 14 februari. Foto: Pressbild Fria Läroverken & Mostphoos.

En kärleksfylld vecka på schemat för gymnasieelever

Över 2 000 tulpaner ska spridas från stortorget

YSTAD.

Tillsammans med Rädda barnen anordnar Ystads Fria Läroverk en hel vecka på temat "Kärleken är fri", om rätten att älska den man vill.

Av
André Kvist

Ystads Fria Läroverk har tidigare år satsat på något man kallade "Vänliga veckan" då man gjorde olika saker för att förgylla invånarnas vardag. Nu nysatsar man på kärlek tillsammans med en rad samarbetspartners, bland annat Rädda Barnen.

– Vi kommer ha två dagar med specialschema då exempelvis fältgruppen, polis och ungdomsmottagningen kommer hit. det är en del i elevhälsans förebyggande arbete, berättar rektor Petra Sörensson och fortsätter:

– Dels vill vi belysa vilka olika aktörer det finns att kontakta, ibland krävs det flera röster. Men framförallt hur viktigt det är att man får älska vem man vill. Det är en grundläggande rättighet som vi inte nog kan poängtera när det finns så mycket hat och orättvisor runt om i världen.

Veckans höjdpunkt blir på alla hjärtans dag den 14 februari. Då ska man bilda ett stort hjärta på stortorget i Ystad utav över 2 000 tulpaner. Detta ska filmas och skickas som en kärlekshälsning runt om i världen. Sedan ska blommorna spridas till de som medverkar.

– Det gör vi tillsammans med Köpmannaföreningen och Blomsterfrämjandet i Sverige. Blommorna har vi hämtat hos en lokal odlare och efteråt ska de spridas ut på stan och göra folk gladare, säger Petra Sörensson.

I det sista arrangemanget är det främst eleverna som går floristprogrammet som involverars men hela skolans drygt 130 elever kommer medverka under temaveckan.

Publicerad 08 February 2019 11:54