Två nya våtmarker ska anläggas till grodorna.

Två nya våtmarker ska anläggas till grodorna. Foto: Mostphotos.

Ovanlig groda får nya hem

Två nya våtmarker ska anläggas för att främja klockgrodan

SIMRISHAMN.

Två nya våtmarker ska anläggas inom Bäckahalladalens naturreservat. Platsen är en av få där den sällsynta klockgrodan finns.

Av
André Kvist

Klockgrodan dog ut i Sverige under 1960-talet men inplnatering av danska grodor har gjort att arten återhämtat sig något. Dock är den paddlika grodan en sällsynt syn och den finns bara på ett fåtal platser runt om i Skåne.

Bäckahalladalens naturreservat är en sådan plats. När länsstyrelsen inventerade 2016 fann man endast sju exemplar. En ansökan om att anlägga två nya våtmarker gjordes och nu har den fått grönt ljus, skriver Ystads Allehanda.

De nya våtmarkerna är del i projektet SemiAquaticLife som syftar till bevara och förbättra förhållanden för grod- och kräldjur, samt vatteninsikter i södra Sverige, Danmark och norra Tyskland. Någon inplantering av nya grodor blir det inte, berättar Kristian Nilsson på SemiAquaticLife till tidningen.

– Dammarna placeras i ett område som är gynnsamt för grodorna, med närliggande betesmarker. Vi räknar med att grodorna löser resten själva, säger han.

Även arter som vattensalamander och citronfläckade kärrtrollsländan ska förhoppningsvis gynnas.

Publicerad 07 February 2019 08:41