Vädrets omständigheter har inte varit nådiga mot hamnens fundament eller kajens trädäck.

Vädrets omständigheter har inte varit nådiga mot hamnens fundament eller kajens trädäck. Foto: André Kvist.

Hamnstråket under reparation men mer pengar krävs

Hamnchefen: "Antingen passar vi på att laga ordentligt nu, eller så måste vi stänga av"

SIMRISHAMN.

Den populära Bornholmskajen är under reparation men skadorna är mer omfattande än trott. Nu har man äskat en halv miljon mer för att få ordning på trädäcket.

Av
André Kvist

I hamnen har Svensk sjöentreprenad lyft upp de rejäla vågbrytande stenar. Dykare har varit nere och tittat på spontarna som är rejält rostiga och såpass illa däran att det gått hål. Planen är att gjuta in spontarna i betong.

Man har även upptäckt sättningar i kullerstensbeläggningen på kajen. Detta har resulterat i att fyllningen runnit ut i vattnet. Arbetet har 2,5 miljoner kronor i budget men det krävs ytterligare en halv miljon för att få ordning på trädäcket, rapporterar Ystads Allehanda.

Hamnchefen Fredrik von Segebaden har äskat den extra summan och inväntar nu svar.

– Vi var tvungna att laga det provisoriskt redan i somras när det knakade i balkarna och säckade ihop på några ställen. När vi nu tagit bort själva trädäcket och stenarna runt pålarna ser vi hur illa de är anfrätta av korrosion, så antingen passar vi på att laga dem ordentligt nu för en halv miljon, eller så måste vi stänga av hela den livsfarliga ytan så att folk inte riskerar att trilla ner, säger Fredrik von Segebaden, till tidningen.

Ytterligare ett tiotal andra kajplatser runt om i hamnen ska man undersöka och reparera. Planen är att det ska vara klart till påsk men då väntar ett mer utbrett underhållsarbete än vad man planerat för.

– Underhållet av hamnar är eftersatt i hela landet, men här har vi totalt fyra kilometer förtöjningsbar kaj att ta hand om. Nyanskaffningsvärdet för sådana anläggningar beräknas till 760 miljoner kronor, så det är stora värden det handlar om, säger Fredrik von Segebaden.

Publicerad 07 February 2019 15:50