Med anledning av det indragna stöd som drabbar flera kulturaktörer ska nu en stödkonsert arrangeras för Skillinge Teater.

Med anledning av det indragna stöd som drabbar flera kulturaktörer ska nu en stödkonsert arrangeras för Skillinge Teater. Foto: Mostphotos.

Stödkonsert för Skillinge Teater arrangeras – "tunga" artister ställer upp

Turbulens kring bidrag kan drabba hårt: "Kommer inte att gå"

SIMRISHAMN.

Kulturnämndens beslut i Region Skåne att dra in utvecklingsbidragen har slagit hårt mot kulturaktörer, inte minst Skillinge Teater. Nu verkar det som att "pausen" av bidrag kommer vara i tre år. Nu sluter artister och privatpersoner upp och arrangerar en stödkonsert.

Av
André Kvist

Kulturnämnden i regionen har sänkt kulturbudgeten med 5,5 procent för att göra en besparing på 20 miljoner kronor. Detta innebär att utvecklingsbidragen har slopats och som en effekt har nationella Kulturrådet för första gången någonsin sänkt sitt bidrag till en region.

Beslutet har väckt raseri och frustration bland kulturaktörer och har skapat en stor debatt kring verksamheternas föryngring och eventuella undergång.

Enligt den budget som är lagd på regional nivå för de kommande tre åren finns det inte pengar för utvecklingsbidrag och besparingen kommer då vara i lika många år.

– Det finns ingen uttalad plan när den ska hävas! Eller att pengarna stryks tillfälligt. Det är inte så att branschen överlever det, det går inte bara att stå kvar och vänta i flera år. Det kommer sluta med att flera aktörer tvingas lägga ner eftersom man inte har någon infrastruktur kvar när man är färdig med "pausen" som kulturpolitikerna kallar det, säger Karin Johansson-Mex, verksamhetsledare Skillinge Teater

Just nu pågår intensiva diskussioner mellan aktörer i Skåne, politiker och även Kulturrådet. Möjligheten finns att budgeten läggs om, men i den nuvarande ingår besparingen som slår hårt mot aktörerna.

För Skillinge Teaters del får man i öst redan avsevärt mindre i bidrag än kollegorna i väst. En fråga man nu lyft med kommun- och regionpolitiker. Denna ojämlika fördelning i samband med indraget utvecklingsbidrag slår extra hårt

– Får våran del är det väldigt allvarligt. Vi önskar en vision om hur vi går vidare. Detta är så anmärkningsvärt att resten av Sverige tittar på det här.

Som en motreaktion på detta har artister och privatpersoner nu ställt sig bakom teaterns fortsatta överlevnad. En stödkonsert ska arrangeras, berättar Karin Johansson-Mex.

– Folk har ringt upp oss och vill göra någonting, det blir man så glad över! Det kommer bli en stödfest med tunga, intressanta och jättebra artister den 25 maj.

Vilka är det som kommer delta?

– Programmet är inte helt spikat men jag kan nu säga att det kommer bli av, berättar Johansson-Mex och tillägger att hela uppställningen kommer offentliggöras inom kort.

Publicerad 06 February 2019 14:49