Mattias Liedholm tillträdde tjänsten som rektor i november.

Mattias Liedholm tillträdde tjänsten som rektor i november. Foto: Privat/skärmavbild

Nytillsatt rektor kritiseras för kontroversiellt Facebookinlägg

"Jag är ingen offentlig person och det här är inget uttalande jag gjort som rektor"

SKURUP.

”Är det någon som läst Magda Gads rapportering från Afghanistan som fortfarande tycker att vi ska ta emot ensamkommande pojkar (män)?” Det undrar Mackleanskolans nya rektor Mattias Liedholm i ett Facebookinlägg som nu får kritik.”Som rektor bör man dela skolans värdegrund”, säger en förälder.

Av
Emma Brännman

Sanna Hjalmarsson

I början av november tillträdde Mattias Liedholm tjänsten som rektor på Mackleanskolan, för att nu till hösten övergå till rektor för nya Prästamosseskolan.

Nu uppmärksammas han för ett inlägg han i december delade på Facebook. I inlägget skrev han: "Är det någon som läst Magda Gads rapportering från Afghanistan som fortfarande tycker vi ska ta emot ensamkommande afghanska pojkar (män)?. Lägg de pengarna på att stödja kvinnor på plats eller flyg hit de mest behövande kvinnorna."

Sedan följer en länk till en artikelserie som handlar om kvinnors situation i Afghanistan, om barnäktenskap och olika typer av övergrepp begångna av män.

En förälder som har hört av sig till Lokaltidningen reagerar starkt på inlägget.

Föräldern pekar bland annat på att Mattias Liedholm är rektor på en skola där det för närvarande går elever som har afghansk bakgrund.

– Det måste kännas fruktansvärt för dem, när den som har det yttersta pedagogiska ansvaret på skolan uttrycker sig så här. Han säger rakt ut att de ljuger om sin ålder. De har redan den tragiska bakgrund de har och så misstror man dem ytterligare. Givetvis har han yttrande- och åsiktsfrihet, men som rektor bör man dela skolans värdegrund om allas lika värde och ha förståelse för olika människor och kulturer. Annars anser jag inte att man är lämplig att ha den positionen, säger föräldern som själv arbetar i en skola i en annan kommun.

Nu ställer sig föräldern frågande till om Skurups kommun fortfarande står bakom anställningen.

Ulrika Fridh, biträdande förvaltningschef på skol- och utbildningsförvaltningen i Skurup, vill efter att ha tagit del av uppgifterna inte kommentera i det specifika fallet. Rent principiellt betonar hon dock att det är viktigt att man inom ramen av sin tjänst förhåller sig till skolans värdegrund och lämnar politiska åsikter utanför.

– Yttrandefrihet är en grundlag. Det man gör som privatperson är en sak och vad man gör i sin tjänst en annan. Man ska kunna vara aktiv politiker och arbeta inom skolan samtidigt. Det är dock viktigt att man inte ger uttryck för sina åsikter i skolan och som rektor har man självklart ett större ansvar. Vi förväntar oss att all vår personal i sitt arbete följer skolans värdegrund och inte kränker någon som innefattas i skolan, säger hon.

Skurups kommun har ingen policy för hur man som anställd ska förhålla sig i sociala medier, men om det man uttrycker i någon form skapar arbetsmiljöproblem så är man som chef skyldig att agera, förklarar Ulrika Fridh.

Mattias Liedholm är bosatt i Karlskrona, där han är politiskt aktiv i Moderaterna. Han ser själv inga problem med det aktuella Facebookinlägget.

– För det första är det här min privata Facebooksida där jag delar mina personliga och politiska reflektioner och åsikter. Jag har gett en retorisk kommentar till en artikel. Det har ingenting med min tjänst som rektor att göra, säger han.

Vad tänker du om att någon anser dig olämplig som rektor på grund av det här?

– Jag tänker ingenting. Det är en privat åsikt. För att förstå vad jag menar måste man läsa artikelserien som jag länkar till. Den handlar om att de är män, säger Mattias Liedholm.

Är det lämpligt att skriva sådant när man har en hög position som du?

– Jag tycker inte att rektor är en hög position.

Mattias Liedholms Facebookprofil är öppen och vem som helst kan därför se vad han delar.

Har du funderat på att radera inlägget?

– Nej.

– I Blekinge är jag politiker och privatperson. I Skurup är jag tjänsteman och då följer jag de politiska besluten som finns. Jag är ingen offentlig person i Skurup och det här är inget uttalande som jag har gjort som rektor, säger Mattias Liedholm.

Publicerad 01 February 2019 09:12