Glada vinnare Saga och Agnes tillsammans med juryn (från vänster) Johan Liljegren, Orkla Food, Mats Rodenstam, Mr Gourmet och Joakim Johansson, Brasserie du Sud.

Glada vinnare Saga och Agnes tillsammans med juryn (från vänster) Johan Liljegren, Orkla Food, Mats Rodenstam, Mr Gourmet och Joakim Johansson, Brasserie du Sud. Foto: Annajohanna Månsson/Ystad kommun.

Saga och Agnes är bästa unga kockarna i Ystad

"Helt oväntat att vi vann"

YSTAD.

På torsdagen gjorde finalistera från Ystads åttonde- och niondeklassare upp i Kockduellen. Matlagningstävlingen engagerar över 5 000 högstadieelever runt om i landet. Till slut stod det klart att Saga Andersson och Agnes Rosengren Asp från Västervångskolan tog hem segern.

Av
André Kvist

För andra året arrangerades Kockduellen på skolor runt om i landet. Tävlingen i Ystad involverade även skolor i Skurup och Sjöbo. Nationellt är det över 5 000 elever som deltar.

I Ystad hade vinnarna från varje skola gått vidare till torsdagens stora stadsfinal på Ystad Gymnasium. Alla lag skulle skapa en varmrätt utifrån en råvarukorg. Denna rätt bedömdes sedan av en jury bestående av professionella kockar och restauranglärare.

När juryn smakat av och gjort sin bedömning visade det sig att Ystad bästa högstadiekockar heter Agnes Rosengren Asp och Saga Andersson från Västervångskolan. Deras vintersoppa med naanbröd och en örtcreme gick verkligen hem.

– Oväntat och roligt! De andra lagen var väldigt duktiga och hade bra rätter, därför var det helt oväntat att vi vann, sade Saga kort efter segern.

Kockkollegan Agnes tyckte att det var lite knepigt att sätta sig in i ett professionellt kök.

– Det var ovant att laga mat i ett kök som man inte är van vid. Det var lättare att laga maten hemma i vårt kök”, säger hon.

Nu ska radarparet ge sig in i kvalet till riksfinalen i Stockholm den 7 februari. Där har man chans att vinna äran och 10 000 kronor till klasskassan. Dock är det endast tio lag som går till riksfinal. Förra årets vinnare var ett lag från Strängnäs.

Publicerad 18 January 2019 10:02