Ildiko Fredholm sätter färg på gamla möbler.

Ildiko Fredholm sätter färg på gamla möbler. Foto: Emma Brännman

Efter år av stress och måsten – nu sätter hon färg på både sin och andras tillvaro

Målade sig genom en utmattningsdepression

SKURUP.

Det började som en form av terapi. Ildiko Fredholm var sjukskriven och behövde någonting som skingrade tankarna. Det ledde till ett helt nytt intresse för att restaurera gamla möbler.

Av
Emma Brännman

I somras blev Ildiko Fredholm sjukskriven på grund av en utmattningsdepression. Det var då som intresset för gamla möbler tog fart.

– Det började med att jag såg en annons om någon gammal möbel som någon ville bli av med. Jag tänkte att jag kunde hämta den och prova att måla lite. Jag behövde göra någonting för att skingra tankarna bara, berättar Ildiko Fredholm.

Det visade sig vara en bra idé. När hon väl satte igång så tänkte hon inte på någonting annat och snart var hallen hemma i huset full av gamla möbler.

– Jag kände att jag mådde bättre och att jag ville fortsätta. Jag har sålt en del möbler och drömmen är att göra det här på heltid, berättar Ildiko Fredholm.

Numera hyr hon en lokal på Kyrkogatan, vid biblioteket, där hon har sin ateljé Chalk paint heaven. Möblerna köper hon för en billig peng eller får gratis av någon som annars tänkt slänga dem. Hon tar gärna emot möbler som folk vill fräscha upp. Hon gör mindre reparationer och målar allt med miljövänlig kalkfärg.

– Jag hoppas att folk gillar lite färg på sina möbler, för jag älskar färg, säger hon.

Hon är inte längre sjukskriven men har gått ner i tid på butiksjobbet.

– Jag kom till Sverige från Ungern med mina föräldrar 1989. Sedan dess har jag alltid känt att jag vill ge tillbaka, att jag vill göra rätt för mig. Jag har alltid känt att jag måste göra lite mer, jobba lite hårdare än andra. Till slut blev det bara jobb, jobb, jobb och jag hade inte tid för någonting annat.

Det har dels lett till att hon känner att hon missat mycket tid med barnen under deras uppväxt. I dag kan hon ägna sig mer åt familjen.

– Jag känner att jag har gjort det jag måste nu. Nu kan jag göra sådant som jag tycker är roligt, vara med familjen och måla till exempel. Jag hade ingen tid till det förut. Nu mår jag bättre och jag känner en glädje i att ta tillvara på det gamla och skapa någonting nytt. Förhoppningsvis kan det också glädja någon annan, säger Ildiko Fredholm.

Publicerad 18 January 2019 09:12