Projektet Vaksam har riktat sig mot att minska upprepade bostadsinbrott. Statistiskt sett är det större risk att drabbas inom tre veckor efter att ett inbrott skett i närområdet.

Projektet Vaksam har riktat sig mot att minska upprepade bostadsinbrott. Statistiskt sett är det större risk att drabbas inom tre veckor efter att ett inbrott skett i närområdet. Foto: Michael Folmer/Mostphotos.

Polissatsning mot återkommande inbrottstjuvar går in i slutfasen

Kommunpolisen: "Spontant känns det bra"

SYDOST.

Lokalpolisområdet Ystad som innefattar fem kommuner ska inom kort presentera resultatet av projektet Vaksam. Projektet var en satsning mot bostadsinbrott och att minska upprepad utsatthet i områden där inbrott skett nyligen.

Av
André Kvist

– Nationellt ser det ut så att inom tre veckor efter ett inbrott är det väldigt stor risk att det sker ett inbrott i samma närområde, berättar Patric Nihlén, kommunpolis i Ystad.

Projektet Vaksam drog igång den 1 november 2017 och tog slut den sista oktober i fjol. Polisen i fem kommuner (Ystad, Skurup, Sjöbo, Simrishamn och Tomelilla) har tillsammans med andra aktörer arbetat mot upprepade inbrott i områden där det nyligen skett ett inbrott.

Vare sig det gäller villa, lägenhet, stuga eller radhus så är det en större risk att gärningspersoner återvänder till ett område där man kommit undan med tillhörigheter. Runt 400-500 meter i alla riktningar är invånare inom riskzonen.

– Vi sitter nu och utvärderar och ska komma med en redovisning inom kort. Vi har arbetat med aktörer som speciella skyltar, körskolor som håller ett extra vakande öga och brukshundsklubbar som går i drabbade områden med gula västar, berättar Patric Nihlén och fortsätter.

– Vårt mål är att förhindra att ett andra eller tredje inbrott sker och se om vi kan rubba detta.

Vad är din uppfattning i nuläget om projektets utfall?

– Det har varit god respons och spontant känns det bra.

Arbetet med Vaksam är även ett led i en tidigare trygghetsmätning som visade att den upplevda otryggheten ökar trots att den faktiska brottsligheten sjunker.

Publicerad 11 January 2019 11:30