Många tittade intresserat när Hans Svensson från Petersborgs gård gjorde egen senap.

Många tittade intresserat när Hans Svensson från Petersborgs gård gjorde egen senap. Foto: Matrundan.

Älg-spickeskinka ska locka tyska matturister till Österlen

Succé förra året: "I år har vi bullat upp med mycket mer"

SMEDSTORP.

Grüne Woche i Berlin är en av världens största matmässor och nu pågår de sista förberedelserna för att Matrundan på Österlen ska åka dit för andra året i rad.
– Jag tror inte att det fanns någon som inte smakade våra produkter, säger Helena Ingvarsson om förra årets besök.

Av
Anders G Bergquist

– Det är mycket ovanligt att Jordbruksverket bjuder in samma personer två gånger, men vi gjorde en sådan succé förra året att de ville att vi skulle komma tillbaka, säger Helena Ingvarsson på Matrundan.

Grüne Woche lockar utställare från hela världen och förra året kom ungefär 400 000 besökare. För matrundan är mässan ett sätt att få besökare från Tyskland och Europa att stanna på Österlen.

– Förra året märkte vi att det var få som visste vad Österlen var. Många kom med färjan till Ystad, men sedan körde de raka vägen upp till skogarna utan att göra några stopp. Vår främsta målsättning är att få dem stanna och njuta några dagar på Österlen, säger Helena Ingvarsson.

Besöket på mässan innebär enligt Helena Ingvarsson 10 dagar av stenhårt arbete, ömma fötter och en massa kontakter.

– Maten vi bjöd på blev väldigt populär, framförallt tog älgsalamin slut direkt. I år har vi bullat upp med mycket mer korv och testar också att sälja en speciell spickeskinka av älgkött, berättar Helena Ingvarsson.

Den första dagen på mässan är det alltid en dag där bara branschfolk, journalister och ministrar är närvarande och räknas som en av de viktigaste på mässan.

– Jag tror inte att det fanns någon som inte smakade våra produkter. Populärast var våra tapas på knäckebröd och i år kommer vi ha med oss mycket av två specialiteter som tyskar var nyfikna på – rödbetssallad som man brukar äta på julen och svensk leverpastej, säger Helena Ingvarsson.

Fakta.

Den mat som kommer att serveras i den österlenska montern kommer från följande företag:

Olof Viktors: knäckebröd

Petersborgs Gård: senap och senapspesto

Grafmans Goda: älgsalami

Vilhelmsdals gårdsmejeri: Österlenädel och Änglaost

Österlen Kött & Vilt: spickeskinka på älg, leverpastej

Kiviks Musteri: cider och must, äppelchutney

Allé: köttbullar, rödbetssallad

Drakamöllan Gårdshotell: picklade gulbetor

Kiviks Café & Bageri: spettkakor

Skånemejerier: Präst-, herrgård-, och grevéost

Publicerad 11 January 2019 10:15