Mannen överlevde men dennes anhörig skriver i anmälan att han nu har en lång rehabilitering framför sig och att det är risk att han fått allvarliga men.

Mannen överlevde men dennes anhörig skriver i anmälan att han nu har en lång rehabilitering framför sig och att det är risk att han fått allvarliga men. Foto: Mostphotos.

Multisjuk man med misstänkt stroke skickades hem från Ystad lasarett

Drabbades av ytterligare en stroke inom ett dygn

YSTAD.

En äldre multisjuk och rullstolsburen man som tidigare haft hjärninfarkt skickades hem från akutmottagningen för tidigt menar Inspektionen för vård och omsorg. Mannen kom in med akuta övergående neurologiska symptom. Kort därefter drabbades mannen av en stroke igen i sitt hem.

Av
André Kvist

Det var i början av april i fjol som en äldre man rusades till Ystad Lasarett med misstanke om en stroke. Mannen är rullstolsburen och har tidigare drabbats av hjärninfarkt eller hjärnblödning som det även kallas.

Drygt 8-9 timmar senare blir mannen hemskickad med taxi. Inom ett dygn drabbas mannen av ytterligare en stroke.

Inspektionen för vård och omsorg riktar nu kritik mot Ystad lasarett. Man anser att vårdgivaren brustit i att ge mannen en hälso- och sjukvård som uppfuller de lagstadgade kraven på en "god vård".

Ivo anser att mannen borde ha lagts in på sjukhus för vård och vidare utredning. Speciellt med tanke på hans långa sjukdomshistorik då han drabbats av bland annat hjärtinfarkt och stroke tidigare

Sjukhuset förklaring att bristen på vårdplatser gör att man tvingas prioritera godtas inte av Ivo.

Publicerad 10 January 2019 08:46