Den dömde mannen höll sig borta i fem år. Nu slipper han fängelse.

Den dömde mannen höll sig borta i fem år. Nu slipper han fängelse. Foto. Mostphotos.com

Brottsdömd höll sig undan i fem år – slipper fängelsestraff

Alhem: "Det ska aldrig löna sig att gömma sig från ett straff"

SJÖBO. Mannen i 30-årsåldern dömdes 2013 till två månaders fängelse för misshandel. Nu har Kriminalvården beslutat att han ska slippa straff. Detta då man inte hittade någon adress att skicka kallelsen om fängelsestraff till på fem år. Nu har ärendet preskriberats.

Av
Anders G Bergquist

Misshandeln ägde rum 2012 och mannen dömdes till två månaders fängelse eftersom våldet var grovt och hänsynslöst. Den tolfte december 2013 vann domen laga kraft och Kriminalvården skulle skicka ut en kallelse till mannen att inställa sig på Fosieanstalten.

De kunde snabbt konstatera att mannen saknade adress i Sverige och trots sökande kunde man inte hitta någon. På den adress i Sjöbo där han tidigare bott fanns han inte längre.

Genom åren har man tidvis sökt mannen men inte fått någon träff och den 12 december förra året beslöt Kriminalvården att verkställigheten preskriberats. Det innebär att mannen nu utan risk kan röra sig i samhället. Han är inte längre efterlyst och även om polisen skulle gripa honom slipper han helt fängelsestraffet.

Detta är något rättsexperten och förre överåklagaren Sven-Erik Alhem vänder sig emot.

– Överhuvudtaget är preskription något otidsenligt. Tidigare var det svårt att hitta bevis om ärendet blev för gammalt, men med dagens DNA-teknik är det aldrig försent, säger Sven-Erik Alhem.

För mord finns ingen preskription för brott som begåtts efter 1985. Orsaken är framförallt att Palmemordet aldrig ska kunna bli preskriberat.

För brott som våldtäkt av normalgraden är preskriptionstiden tio år.

– I många fall finns det DNA sparat, det finns ingen orsak att man inte ska kunna fälla en gärningsperson om man får en DNA-träff bara för att ärendet är preskriberat, säger Sven-Erik Alhem.

Han anser också att preskription vid verkställighet helt ska avskaffas, utom vid bötesbrott.

– Man bör ha en klausul om att straffet ska kunna preskriberas om det är uppenbart oskäligt, exempelvis om man var svårt sjuk i utlandet. Det normala ska dock vara att det aldrig ska löna sig att gömma sig från ett straff, det sänder ut helt fel signaler, säger Sven-Erik Alhem.

Publicerad 10 January 2019 13:44