Högst 40 gäss, varav hälften grågäss, får privatpersonen nu lov att skjuta.

Högst 40 gäss, varav hälften grågäss, får privatpersonen nu lov att skjuta. Foto: Lars Johansson/Mostphotos.

Beslut: Aggressiva gäss får skjutas av

Har attackerat människor – även äggprickning beviljas

SJÖBO.

En kommuninvånare får nu tillåtelse av Länsstyrelsen i Skåne att fälla högst 20 grågäss och 20 vitkindande gäss som skapar oreda på markerna. När fåglarna har ungar ska de ha gått till attack mot människor. Man får även tillåtelse att göra ingrepp i fåglarnas bon.

Av
André Kvist

En privatperson i Sjöbo kommun ansökte under slutet av förra året om tillåtelse att bedriva skyddsjakt efter gäss. Detta efter att fåglarna varit väldigt aggressiva, framförallt när de har ungar. Enligt personen ska gässen ha gått till angrepp mot människor och blivit en sanitär olägenhet.

Nu ger Länsstyrelsen tillåtelse till skyddsjakt av högst 20 grågäss och 20 vitkindade gäss. Man får även tillåtelse att göra ingrepp i de båda arternas bon, genom så kallad äggprickning.

Länsstyrelsen kräver dock att det hela utförs efter ett antal förutsättningar. Dels ska en eftersökshund användas vid jakten och man ska bedriva den i kombination med skrämselåtgärder såsom fägelskrämma och gömslen.

Äggprickning ska även den ske under ordnade former av någon som är väl insatt i ämnet. Man måste lämna minst ett ägg per rede oprickat.

Publicerad 09 January 2019 08:54