Brott mot knivlagen ökar bland unga. Obs bilden är en genrebild.

Brott mot knivlagen ökar bland unga. Obs bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos.com

Allt fler unga bär kniv i Skurup

Polisen: "Sannolikt en viss koppling till narkotikaproblematiken"

SKURUP.

Polisen ser en betydande ökning av antalet unga som bär kniv i Skurup. Många av dem är okända för polisen sedan tidigare.

Av
Emma Brännman

Ökningen av antalet unga personer som bär kniv är tydlig, enligt kommunpolis Sara Schön. Knivbeslagen har ökat under hösten och så sent som i måndags stoppade polisen en bil i centrala Skurup där fem unga personer blev misstänkta för brott mot knivlagen.

– Vi upplever att det har ökat successivt under hösten och under jullovet har det blivit mer intensivt. Jag kan inte säga exakt hur många det rör sig om men vanligtvis påträffar vi inte knivar på det här sättet. Det är betydligt fler än vanligt, säger Sara Schön.

Personerna som hittills har påträffats med kniv är från 13 år och uppåt. Många av dem är sedan tidigare okända för polisen.

– Det är svårt att säga vad ökningen beror på. Men sannolikt har den en viss koppling till narkotikaproblematiken. Jag tror att anledningen till att man beväpnar sig med kniv är på grund av att man känner sig rädd, men också för att man tycker att det är en cool grej. Man hävdar sig. Det blir en ond cirkel där fler och fler dras med, säger Sara Schön.

Vad gör ni åt detta?

– Vi jobbar aktivt med att kontrollera ungdomar både på kvällstid och skoltid. Vi rör oss i områden kring skolor och centrum och gör kontroller vid behov. Vi uppmanar föräldrar att prata med sin barn om vad det kan innebära att bära kniv. Det är ett brott. Och det kan gå överstyr på ett sätt som man kanske inte hade räknat med när knivar finns till hands, säger Sara Schön.

Publicerad 09 January 2019 00:00