Lea Gleitman (1992) har i snart 30 år berättat om vad hon såg och upplevde under andra världskriget.

Lea Gleitman (1992) har i snart 30 år berättat om vad hon såg och upplevde under andra världskriget. Foto: Mostphotos & John Leffman/Wikimedia Commons.

Hon överlevde Förintelsen – berättar sin historia för ystadborna

Räddades av britter vid koncentrationslägret Bergen-Belsen

YSTAD.

Lea Gleitman är en av få judiska överlevande från Förintelsen som finns kvar att berätta om nazisternas dåd. Inför minnesdagen kommer hon till stadsbiblioteket för att berätta vad hon såg.

Av
André Kvist

Lea Gleitman är nu 94 år gammal och har under många år berättat om sina upplevelser från andra världskriget. Hon överlevde koncentrationslägret Bergen-Belsen medan stora delar av familjen förlorade sina liv när nazisterna mördade 6 miljoner judar.

Den 25 januari kommer hon till Ystad stadsbibliotek för att som ett direkt ögonvittne berätta en historia som inte får glömmas bort. Om släktingar som deporterades till gaskamrarna i Auschwitz, om slavarbete i arbetsläger och hennes egna upplevelser i koncentrationslägret.

Malmöbon Lea Gleitman är sedan 1991 medlem i informationsgruppen Förintelsens Ögonvittnen och har talat inför tiotusentals personer. Hon talar i Ystad inför Förintelsens minnesdag den 27 januari. Det är fri entré och det krävs ingen föranmälan vid stadsbiblioteket.

Publicerad 08 January 2019 11:40