Johan Bolinder (M) har nyligen påbörjat sitt nya jobb som kommunalråd i Skurups kommun.

Johan Bolinder (M) har nyligen påbörjat sitt nya jobb som kommunalråd i Skurups kommun. Pressfoto: Moderaterna

Nytillträtt kommunalråd vill satsa på tryggheten

"Det finns en stor upplevd otrygghet i kommunen"

SKURUP.

Han är 36 år gammal, har varit Skurupsbo i 10 år och politiker i 12 år. Nu är Johan Bolinder (M) redo att lämna jobbet som marknadschef för att axla rollen som kommunalråd i Skurup.

Efter fyra år i opposition är Moderaterna återigen med och styr Skurup. För Johan Bolinder (M), som själv bor i Rydsgård, innebär det nya året nytt jobb som kommunalråd i Skurup.

– Det känns väldigt inspirerande. Jag ser fram emot det här. Det är en möjlighet att påverka och förändra, säger han.

Jobbet som marknadschef inom trävarubranschen har han nu fått pausa.

– Jag kommer att vara tjänstledig under tiden som jag är kommunalråd.

Det första han vill ta tag i på nya jobbet har med tryggheten och integrationen att göra.

– Ett av de viktigaste områdena är tryggheten i Skurup. Det finns en stor upplevd otrygghet i kommunen, säger Johan Bolinder.

Det första han vill göra är att sätta upp kameror och anställa ordningsvakter.

– Varje år gör polisen trygghetsmätningar, och Skurups resultat blir sämre för varje år. Det behöver vi adressera.

Men om det är Skurupsbornas upplevda känsla, löser man då det med ordningsvakter och kameror?

– Det är klart att brottsligheten ju är större på andra platser, som till exempel Malmö. Det finns många olika verktyg man kan använda för att öka folks trygghet, men det viktiga är att vi tar tag i det.

Hur ska ni finansiera de här satsningarna?

– Inför 2019 har kommunen ytterligare 38 miljoner kronor att röra sig med. Det är är en del av de pengarna vi kommer använda. Det kommer alltså inte tas från befintlig verksamhet.

Ett annat fokusområde för det nya styret är integrationen.

– Vi kommer att lägga mycket tid och kraft på integrations– och migrationskostnader. De har varit obudgeterade, men nu kommer vi att börja budgetera för dessa kostnader. Syftet med det är att tydliggöra kostnaderna och intäkterna och skapa en transparens. Efter att vi har gjort det får vi se vilka åtgärder vi gör. Men det här är ju kostnader som ska finansieras av staten och inte av kommunen.

Ni skriver i ert valmanifest att nyanlända ska ha eget ansvar för sin försörjning. Det är ju väldigt svårt för nyanlända att få jobb i Sverige överlag – hur ska ni möjliggöra det?

– Det individuella ansvaret är oerhört viktigt. Det gäller att vi säkerställer att man deltar i SFI och på så sätt lär sig språket och gör sig anställningsbar. Man måste också ha en tydlig plan för vad man vill utbilda sig till. Där kommer vi att vara mycket tydliga som kommun. Det viktiga är att man gör sig anställningsbar.

En annan sak som Johan Bolinder hoppas se bli verklighet under hans tid som kommunalråd är en simhall.

– I dag bedriver kommunens barn och unga sin simutbildning utomhus några få månader om året.För att vi ska kunna säkerställa simutbildningen för kommuninvånarna behövs en simhall. Men det är inte tänkt att det ska bli ett äventyrsbad, utan en enklare simhall som uppfyller utbildningsbehovet.

Vilka är Skurups styrkor?

– Vi har en närhet till den expansiva Malmö/Lund–regionen. Det är många företag som kan tänka sig att etablera sig i vår kommun på grund av det. Även den småskalighet vi har med mycket villabebyggelse lockar många nya Skurupsbor.

Publicerad 07 January 2019 09:59