Lars Nyström är ordförande i SD Skurup.

Lars Nyström är ordförande i SD Skurup. Foto: Mostphotos/Privat

SD vill se tiggeriförbud i Skurup – igen

Ny mandatfördelning gör att Sverigedemokraterna ser nya möjligheter

SKURUP.

Sverigedemokraterna i Skurup gör ett nytt försök att få till ett förbud mot att tigga i kommunen. Lars Nyström (SD) tror att det blir lätt att få igenom med tanke på den nya mandatfördelningen i fullmäktige.

Av
Emma Brännman

Både Sverigedemokraterna och Moderaternas Åsa Ekblad har tidigare motionerat om att införa tiggeriförbud i Skurups kommun. Förra gången blev de nedröstade, men med den nya mandatfördelningen i fullmäktige ser Sverigedemokraterna nya möjligheter att få igenom förslaget.

– Tillsammans med moderaterna har vi 21 mandat i fullmäktige, vilket motsvarar en majoritet. Med tanke på den uppmärksammade tiggeridomen där Vellinge slutligen fick rätt tror jag det kommer gå att genomföra, säger Lars Nyström (SD).

I motionen föreslår Sverigedemokraterna att Skurups kommuns ordningsföreskrifter avseende insamling av pengar revideras och att tiggeriförbud införs på särskilt angivna platser samt att tillståndsplikt införs för insamling av pengar i samband med framförande av gatumusik. Sverigedemokraterna skriver i sin motion att "passivt tiggeri kan medföra ordningsstörningar eller i vart fall kan sådana befaras".

Hur menar ni att det medför ordningsstörningar att någon tigger?

– En del sitter ju tyst och stilla men andra väsnas för att få uppmärksamhet. Det kan kännas obehagligt och påträngande framförallt för äldre, säger Lars Nyström.

Är det ett stort problem?

– De brer ut sig och blockerar kanske ingången till affären så att det är svårt att komma in med rullator. De har filtar och så. Jag tycker inte att tiggeri hör hemma i ett välfärdssamhälle. Företrädesvis är det medborgare från andra EU-länder som tigger här. De länderna har ansvar för sina medborgare. Vi skickar ju inte iväg våra medborgare utomlands för att tigga.

Oavsett om någon tar till tiggeri som en sista utväg tycker inte Lars Nyström att det är rätt.

– Vi kan inte ta hand om alla. Alla kan inte komma till Sverige och tigga. Det är ingen rättighet, som vi ser det, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Magnus Alm (S) var en av dem som yrkade avslag för motionen förra gången frågan togs upp i fullmäktige.

– Jag upplever inte att tiggeri är något problem i vår kommun. Det är ju redan reglerat i ordningsstadgan som vi har i dag att man måste ha ett tillstånd för att samla in pengar på allmän plats. Jag ser inte att det skulle leda till några förändringar om man fattar ett nytt beslut i fullmäktige om något som redan finns, sade han då enligt Skånska dagbladet.

Publicerad 19 December 2018 15:25