Mätta Ivarsson.

Mätta Ivarsson. Foto.Pressbild

Miljöpartiets krav: Förbjud gruvor helt på Österlen

Vill att regionstyrelsen driver frågan hårdare

ÖSTERLEN/MELLANSKÅNE. Stoppa alla planer på gruvor på Österlen. Det kräver Miljöpartiet i Region Skåne och uppmanar regionstyrelsen att driva frågan om ett nationellt förbud mot mineralbrytning i alunskiffer.
– Ett förbud skulle en gång för alla stoppa planerna på mineralbrytning på Österlen. Det skulle ge ett långsiktigt och hållbart skydd både för miljön och naturen, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Med anledning av att företaget Scandivanadium beviljats undersökningstillstånd för vanadin, zink, koppar, guld och silver i elva områden på Österlen och i Mittskåne beslutade en enhällig regionstyrelse under tisdagen att skicka ett brev till näringsminister Mikael Damberg med krav på att lagen ändras så att markägare får rätt att säga nej till mineralbrytning. Detta efter ett förslag från Centerpartiet.

– Markägarna har i dag inget att säga till om, äganderätten slås helt bort som det är nu. Vi vill att brytning av mineral inte automatiskt ska ses som ett allmänt intresse. Idag behöver man inte ens göra en miljökonsekvensbeskrivning, som bör göras för att se över hur miljön påverkas, säger Centerpartiets Birte Sandberg till Svt Skåne.

Miljöpartiet anser dock inte att det räcker med en rätt att säga nej. De vill därför att regionstyrelsen ändrar sin skrivelse med krav på ett förbud.

– Vi ser det som självklart att markägare ska ha rätt att säga nej, men det ensamt ger inget starkt skydd. Det räcker att en markägare säger ja för att hela området ska riskera att drabbas av miljöförstöringar och påverkan på naturen. Ett nationellt förbud skulle skydda både boende och naturen, säger Thomas Hansson, vice gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.

Beslutet om att ge Scandivanadium tillstånd att leta efter mineraler på Österlen och i Mellanskåne har lett till starka protester bland de boende som befarar att deras hembyggd kommer att förstöras till följd av exploateringen.

Företagets VD David Minchin menar dock att projektet är omgärdat av missinformation.

– Folk är bekymrade, projektet är omgärdat av rykten och felaktig information. Ambition är att bygga det grönaste dagbrottet i världen. Vi är själva miljökämpar som vill göra något som är bra för världen och kommande generationer, säger han i en tidigare intervju i Lokaltidningen.

Publicerad 19 December 2018 12:25