Susanna Udvardi är verksamhetschef på kvinno- och tjejjouren Freezonen.

Susanna Udvardi är verksamhetschef på kvinno- och tjejjouren Freezonen. Foto: Mostphotos/Privat

Så ska sexuella trakasserier i skolan få ett slut – stort bidrag till förebyggande arbete i SÖSK

Kvinnojourens verksamhetschef: "Det känns helt underbart"

SYDÖSTRA SKÅNE.

Kvinno- och tjejjouren Freezonen får 267 139 kronor av Skolverket. Pengarna ska användas för att motverka sexuella trakasserier och bryta normer.

Av
Emma Brännman

Verksamhetschef Susanna Udvardi är mer än glad över bidraget som kvinno- och tjejjouren Freezonen får av Skolverket.

– Det känns helt underbart. Det är mycket pengar. Vi har nyligen genomfört ett stort arbete ute på gymnasieskolorna riktat till ungdomar som utsätts för hedersvåld. Vi märkte att många lärare var tacksamma för det här eftersom det kan vara ett svårt ämne att prata om, säger Susanna Udvardi.

För pengarna, som måste användas innan den sista juni 2019, ska kvinno- och tjejjouren nu ta fram material tänkt att användas av framförallt lärare.

– Det kommer att bli ett häfte och en film där vi tar upp sex- och samlevnad, normer och machokultur. Materialet ska fungera som ett hjälpmedel för lärare men kan såklart också användas av idrottsledare och andra som på något sätt jobbar med barn och unga. I skolan tas sex och samlevnad upp som en del av biologin, men sex och samlevnad är ju så mycket mer än bara biologi, säger Susanna Udvardi.

Totalt delar Skolverket ut 20 miljoner kronor till liknande projekt i landet. Bidraget är en följd av Metoouppropen.

– Oavsett vilken bakgrund man har råder liknande normer. Många tittar på porr under uppväxten och förstår inte vikten av samtycke, förstår inte att kvinnor inte ser ut som porrstjärnor. Vi kommer inte att komma ifrån grabbkulturen och de sexuella trakasserierna förrän alla förstår allas lika värde. Hos oss på kvinnojourerna sitter det i väggarna, vi har 27 års erfarenhet av att träffa utsatta och att diskutera de här sakerna. Men det är inte självklart för alla, säger Susanna Udvardi.

Hon tror att många har svårt att ta upp ämnen som sexuella trakasserier, machokultur och normbrytande i exempelvis ett klassrum, för att det är känsligt att prata om.

– Man vet kanske inte hur man ska ta upp det. Men vi måste kunna prata om normer, värderingar, genus och jämställdhet med ungdomar utan att känna att vi trampar någon på tårna. Alla vi som jobbar inom kvinno- och tjejjoursrörelsen visste hur stora problemen med sexuella trakasserier och övergrepp var innan Metoo. Nu vet alla det, säger Susanna Udvardi.

Kvinno- och tjejjouren Freezonen har sitt kontor i Ystad men har även Skurup, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn som sitt verksamhetsområde. Under våren kommer tjejjouren att bli en ungdomsjour och rekryterar nu tjejer och killar som vill engagera sig i jourverksamheten.

– Vi tar tacksamt emot all hjälp vi kan få. Vi ser gärna att HBTQ-personer engagerar sig jouren, för att vi ska kunna inkludera och möta alla som söker hjälp av oss, säger Susanna Udvardi.

Publicerad 14 December 2018 10:54