Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Mostphotos.com

Hävdar kraftig funktionsnedsättning – nekas personlig assistans

Överklagade efter nej från Skurups kommun

SKURUP. Efter att en man i Skurup nekats personlig assistans av kommunen valde han att överklaga till förvaltningsrätten. Men även där blev det nej eftersom mannen, som menar att han är kraftigt funktionsnedsatt, inte anses ha tillräckligt stort stödbehov.

Av
Emma Brännman

Mannen skriver i sitt anförande att han ska förklaras berättigad personlig assistans eftersom han har opererat båda benen och ena armen och är kraftigt funktionsnedsatt i dessa kroppsdelar. Han har nyligen ramlat två gånger och har domningar i benen. Genom Arbetsförmedlingen genomgår han ett rehabiliteringsprogram där han ska delta fem dagar per vecka, men orkar oftast bara vara där två gånger per vecka.

För närvarande är hans fru den som hjälper honom med dusch och toalettbesök. När hans fru är borta under dagen sitter han mest bara hemma. På senare tid uppger mannen att han fått sämre minne och sömnproblem. Till sitt stöd har han ett läkarutlåtande.

Men myndighetsnämnden för individ- och familjeomsorg tycker inte att det räcker för att bevilja mannen personlig assistans. Hans behov anses inte vara tillräckligt stort. Det tycker inte heller förvaltningsrätten som nu har avslagit mannens överklagan. Förvaltningsrätten menar dock att det framgår av utredningen att mannen behöver viss hjälp i sin vardag. Beslutet går att överklaga.

Publicerad 05 December 2018 07:00