Efter ett sju år långt uppehåll väntar ett nytt stort kafferep på Österlen i sommar.

Efter ett sju år långt uppehåll väntar ett nytt stort kafferep på Österlen i sommar. Foto: Thorsten Persson

Jättekafferepet återvänder i sommar

ANDRARUM.

Till sommaren gör Kafferepet på Österlen comeback fast i ny tappning. Det tidigare kafferepet hölls i Jea Jonssons lada, senast sommaren 2012. I sommar slår sig Jea Jonsson och Kulturföreningen Christinas Wänner ihop och bjuder in till kafferep på Christinehof.

Det är nu sju år sedan Kafferepet på Österlen hölls. 2012 tröttnade initiativtagaren Jea Jonsson på att diska 200 koppar efter tillställningen och kände att hon ville göra något annat istället.

– Det är ju en jävla apparat. Jag fick dessutom för mig att ingen kopp skulle vara den andra lik, så jag åkte runt på loppisar och köpte koppar. När det sedan skulle diskas skulle koppar och fat paras ihop, minns Jea Jonsson.

Hennes kafferep blev populära. Under 10 år bjöd hon in sitt nätverk på kaffe och medhavd kaka. Ett hundratal personer samlades i hennes lada.

– Bakgrunden är min mormor. Hon höll alltid kafferep. Det var på 50–talet och på den tiden träffades kvinnorna en gång i veckan, och de pratade inte om män, som män ofta vill tro, säger Jea Jonsson.

Hon minns att hon, trots att hon var barn då, tyckte att kaffrepen var trevliga.

När hon själv hamnade i klimakteriet samlade hon ihop några andra kvinnor som också var i klimakteriet. De hade "klimakterieträffar" och det var då hon mindes sin mormors kafferep.

– Kafferep är ett sammanhang som är roligt att träffas i – så då tänkte jag "det vill jag göra".

Hon fick kontakt med ett barnhem i Peru som pengarna för inträdesbiljetten gick till.

– Då blev det lite mening i det hela, säger Jea Jonsson.

Efter den sju år långa pausen känner hon sig nu redo för nya kafferep. Den 21 juli klockan 14.30 hålls kafferepet på Christinehof. Under kafferepet bjuds det på ett program där bland annat Viveka Adelswärd, professor emerita i kommunikation och författare berättar underhållande och kunnigt om just kafferep och kvinnors samtal genom historien. Det blir utdelning av Christinapriset, hattävling och lotteri, där överskottet går till Österlens kvinnojour.

– Det ska bli jättekul att få äta så mycket kakor igen, säger Jea Jonsson.

Publicerad 04 December 2018 14:14