Magnus Weberg och Maria Nyman Stjärnskog skriver under avsiktsförklaringen.

Magnus Weberg och Maria Nyman Stjärnskog skriver under avsiktsförklaringen. Pressfoto: Sjöbo kommun

Familjecentral i Sjöbo blir verklighet

SJÖBO.

Redan under nästa år kan en familjecentral i Sjöbo bli verklighet. Nu har Magnus Weberg, kommunalråd, och Maria Nyman Stjärnskog, Region Skåne, skrivit under en avsiktsförklaring.

Nu står det klart att en familjecentral blir verklighet i Sjöbo. Arbetet med en familjecentral har pågått under några år. Men tidigare har arbetet strandat på grund av lokal– och ekonomifrågor.

Men nu har man löst de frågorna och kommunalrådet Magnus Weberg och Maria Nyman Stjärnskog från Region Skåne har skrivt under en avsiktsförklaring.

– Nu går vi äntligen vidare, säger Marie Nyman Stjärnskog, ordförande i sjukvårdsnämnden KRY, i ett pressmeddelande.

– Vi är tvärpolitiskt eniga om att ta det här steget. Vi ska satsa på primärvården. Därför är en Familjecentral i Sjöbo efterlängtad, fortsätter hon.

En familjecentral bedriver en verksamhet som är hälsofrämjande, tidigt förebyggande och stödjande och riktar sig till föräldrar och barn. Familjecentralen kommer att innehålla mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning mot förebyggande arbete.

Enligt Magnus Weberg har man i kommunen under många år önskat sig en familjecentral.

– Den främsta vinsten med samverkan mellan många yrkeskategorier kring barn och barnfamiljer är att den ökar vår förmåga att upptäcka och tillgodose behov bland barnfamiljer. Samverkan innebär att vi kan skräddarsy lösningar för en enskild individs behov, säger han i ett pressmeddelande.

Planen är att öppna familjecentralen under nästa år. Var familjecentralen ska placeras ska utredas, men sedan tidigare har Sandbäcksskolan varit ett förslag.

Publicerad 02 December 2018 08:00