Mattias Stafström är ordförande i Svensk Duvavelsförening, som anordnar nationalutställning i Folkets park.

Mattias Stafström är ordförande i Svensk Duvavelsförening, som anordnar nationalutställning i Folkets park. Foto: Privat

Här samlas folk med pippi på fåglar

Stor duvutställning hålls i Tomelilla

TOMELILLA.

I januari fylls Folkets park av 500 duvor och engagerade duvodlare för att visa upp och tävla med sina fåglar.
– Att odla rasduvor är ett kulturarv som är viktigt att bevara, säger Mattias Stafström, ordförande i Svensk Duvavelsförening.

Mellan den 18 och 20 januari kommer Svensk Duvavelsförening att hålla sin nationalutställning i Folkets park. Det är andra året i rad som utställningen, som vandrar runt i landet, hålls i Tomelilla.

– Vi hade ett väldigt positivt gehör förra året. Det var kö långt innan vi öppnade. Därför är det kul att vi håller till i Tomelilla i år igen, säger Mattias Stafström, ordförande i Svensk Duvavelsförening.

Till utställningen bjuds odlare från hela landet och deras runt 500 duvor.

– Det är en utställning som fungerar precis som katt– och hundutställningar. Så duvorna bedöms av domare. I år är domarna från Danmark och Norge.

Svensk Duvavelsförening har funnits sedan 1904.

– Från början hade man duvorna flygande fritt hemma på gårdarna. Då använde man dem som köttfåglar. Nu har man dem inhägnade, främst för att man inte vill att de ska bli tagna av katter och andra djur. Det har blivit mer tävling av det nu, om vem som har finast duvor.

Mattias Stafströms intresse började på slutet av 80-talet.

– Jag var väldigt intresserad av fåglar och träffade en familj som hade duvor. På den vägen var det. Nu har jag duvor för att jag tycker att det är väldigt roligt med aveln, att sätta ihop olika fäger och få fram duvor med vackra färger.

De flesta som är engagerade är intresserade av aveln, men Mattias Stafström berättar att vissa har sina duvor inomhus.

– De har dem ungefär som papegojor och kan få dem väldigt tama.

Publicerad 01 December 2018 08:00