Vi har haft den här diskussionen med kommunen i sex års tid, säger Navid Ghannad, ordförande på Pusselbitens skola.

Vi har haft den här diskussionen med kommunen i sex års tid, säger Navid Ghannad, ordförande på Pusselbitens skola. Foto: Privat

Sjöbo kommun vägrar betala ersättning för elev i behov av stöd

Pusselbitens skola är i ständig strid för rätten till elevassistans

SJÖBO/DALBY.

Varje år tvingas Pusselbitens skola i Dalby att ta strid mot Sjöbo kommun eftersom kommunen vägrar betala ersättning för assistans till en elev. Trots flera domar som kräver att kommunen betalar för en resursperson vägrar kommunen.

Pusselbitens skola i Dalby är en skola för barn med autism. Eleverna kommer från hela Skåne och alla elever på skolan har personliga assistenter till sin hjälp.

– Vi har hamnat i process med många kommuner gällande ersättning för resurspersoner till elever. Men så fort det kommer en dom som säger att kommunen är skyldig att betala ersättning för resursen så brukar det fungera, säger Navid Ghannad, ordförande på Pusselbitens skola.

Men när det kommer till Sjöbo kommun har det inte fungerat alls. Kommunen har, enligt Navid Ghannad, trotsat domar och vägrat betala ersättning för en resursperson till en elev boende i Sjöbo.

– När vi återigen överklagade kommunens beslut att inte betala ersättning, trots domen att de var skyldiga att göra det, vann vi igen. Då betalade kommunen till slut ut en tredjedel av det belopp vi hade begärt, säger Navid Ghannad.

Eleven, som har autism, saknar aktivt tal och kan inte sköta hygienen själv, något som intygas av logopeder och psykologer. Domstolen har lyssnat och dömt kommunen att betala för elevens resurs.

– Sjöbo kommun tycker att eleven inte har så omfattande behov att han behöver assistans. Vi har haft den här diskussionen med kommunen i sex års tid. Eftersom man bara kan söka ersättning för ett år i taget måste vi strida för detta varje år. Det kostar oss en massa pengar, men vi ger inte upp, säger Navid Ghannad.

Han menar att han aldrig har upplevt det här motståndet från någon annan kommun i Skåne.

– De betalar för sina elever. Det är bara Sjöbo kommun som vägrar. Jag vet inte om det är en fråga om prestige. De ägnar sig åt domstolstrots.

Enligt Navid Ghannad menar kommunen att pengarna inte räcker till.

– Men vi begär ju samma ersättning för assistanskostnader som kommunen själva betalar till sina assistenter i Sjöbo kommun. Vi kan inte neka en elev assistans på grund av att det är för dyrt, det strider mot skollagen.

Nu har skolan precis vunnit striden om ersättning för 2018, även om de bara fått en tredjedel av ersättningen.

– Nu påbörjar vi en ny strid för ersättningen 2019. Kommunen gör allt i sin makt för att försvåra för oss. Det är tråkigt, men vi får se hur det blir. Vi ger inte upp, säger Navid Ghannad.

Lokaltidningen har försökt nå kommunen utan framgång.

Publicerad 17 November 2018 08:00