Årets företagare David Åqvist är vd för WME Mechanics. Företaget verkar inom tillverkningsindustrin och arbetar med stål och aluminium – laserskärning, svetsning, fräsning med mer, och man producerar allt från detaljer till järnvägen till Y-bommar i småbåtshamnar.

Årets företagare David Åqvist är vd för WME Mechanics. Företaget verkar inom tillverkningsindustrin och arbetar med stål och aluminium – laserskärning, svetsning, fräsning med mer, och man producerar allt från detaljer till järnvägen till Y-bommar i småbåtshamnar. Foto: Privat

Årets företagare sticker ut

David Åqvist: "Vi fyller ett tomrum"

YSTAD.

Årets företagare i Ystads kommun är David Åqvist, som driver WME Mechanics i Ystad.
– Det gäller att sticka ut, att ha något bra att erbjuda som är konkurrenskraftigt, förklarar 46-åringen sin framgång.

Av
Markus Celander

David Åqvist tröttnade på att ständigt höra att svensk verkstadsindustri snart är historia.

– Jag blev skogstokig, säger han.

Han köpte två verkstäder på nedåtgående och nu, fem år senare, har han vänt trenden och företaget, WME Mechanics, omsätter 34 miljoner kronor och har 27 anställda.

Han sammanfattar framgången med konceptet – att erbjuda något annorlunda, nämligen en helhet.

– Många inom branschen fokuserar på ett område. Antingen skär man, bockar eller fräser, till exempel. WME Mechanics har maskiner för allt och följer kunden hela vägen då vi projektleder, konstruerar, skär, fräser, svarvar, svetsar, målar och installerar. Vi ordnar hela kedjan plus efterservice.

Varför blev du skogstokig över snacket om svensk industridöd?

– Industrin har byggt Sverige, och med tanke på hur världen ser ut och oron över utvecklingen med till exempel tullar som kommer tillbaka så krävs en inhemsk tillverkning för att Sverige på sikt ska fungera.

Men många svenska industriföretag har försvunnit eller flyttat tillverkningen, och de som finns kvar är för få och överbelastade, eller så har de inte investerat utan står med gammal utrustning och är ineffektiva, menar David Åqvist.

– Men om man då skapar något som sticker ut, om man moderniserar och är effektiv, då blir man attraktiv. Vi fyller helt enkelt ett tomrum som uppstått.

Pristagare på Näringslivsgalan i Ystad

Årets företagare: David Åqvist

Årets ambassadörer: Familjen Jönsson-Hugoson

Årets nyföretagare: Elin Karlsson

Årets hederspris: Thomas Lantz

Mästarbrev: Dick Lindström

Gesällbrev: Erica Ek och Maria Svensson

I övrigt: Näringslivsgalan ägde rum i Surbrunnsparken den 7 november. Hasse Andersson underhöll och Martin Svensson var konferencier. Årets företagare och mästar- och gesällbrev delas ut av Företagarna Ystad, Årets nyföretagare av Nyföretagarcentrum och övriga priser av Ystads kommun.

Publicerad 08 November 2018 12:24