Spiradeltagare rider ut i höstsolen.

Spiradeltagare rider ut i höstsolen. Foto: Susanne Carlson-Lindgren

Hästar hjälper människor till bättre vardag

Grön rehab med ovanliga hästrasen på Skurupsgården

SKURUP.

Nyligen blev Conquista gård en del av arbetsmarknadsprojektet Spira. Här får människor med olika former av psykisk ohälsa hjälp av gårdens hästar.

Av
Emma Brännman

Spira är ett kommunalt arbetsmarknadsprojekt som riktar sig till personer med psykisk ohälsa. Målet är att deltagarna ska få rehabilitering som ska leda till en enklare vardag.

En del av Spira är grön rehabilitering och nyligen knöts Conquista gård i Havberg an till projektet. Här håller Susanne Carlson-Lindgren hästar av rasen paso peruano och har länge drömt om att kunna erbjuda så kallad grön rehab i form av ridning och umgänge med djur för personer med olika former av psykisk ohälsa.

Tidigare har Spiradeltagarna skjutsats till Svedala för grön rehabilitering, vilket har varit svårt att få ihop av olika anledningar.

– Spira är ett bra initiativ och när jag läste om det kände jag att jag ville hjälpa till. Vår gård ligger nära Skurup och fint ute på landet, säger Susanne Carlson-Lindgren på Conquista gård.

En handfull deltagare träffas på gården en gång i veckan. Den första träffen hölls i september och samarbetet sträcker sig till att börja med över hela nästa år.

– Jag jobbar själv inom vården där jag möter många olika människor. Det känns bra att vi och våra hästar kan bidra till projektet och att vi får en ny inriktning på gården. Paso peruano är bra och fina hästar för det här ändamålet. De är väldigt lugna i sitt temperament, säger Susanne Carlson-Lindgren.

Susanne Carlson-Lindgren tillsammans med hästen Graciano på Conquista gård.

Susanne Carlson-Lindgren tillsammans med hästen Graciano på Conquista gård. Arkivfoto: Emma Brännman

Publicerad 07 November 2018 09:45