Sara Silfverberg tränar ryttare både på hästen och som yogainstruktör från marken.

Sara Silfverberg tränar ryttare både på hästen och som yogainstruktör från marken. Foto: Julia Pileby

Stela ryttare finner bot hos Sara

LÖVESTAD.

Som tränare i ridsportens värld har Sara Silfverberg under många år studerat ryttare och deras behov. När hon själv blev frälst av yogan insåg hon att träningsformen passar stela ryttare utmärkt. Nu håller hon själv yogaklasser för ryttare hemma på gården.

Av
Julia Pileby

Sara Silfverberg är uppvuxen med hästar och har arbetat som beridare och tränare över hela världen.

– Jag har tränat hästar på Island, varit i USA och tränat horsemanship och bott i Tyskland och tränat klassisk dressyr, berättar hon.

Sedan 15 år tillbaka bor hon på en gård i Lövestad.

– Jag skulle besöka en konstnärsbutik här i Lövestad och tog en liten "detour" genom Lövestad för att se mig omkring. När jag åkte förbi den här gården och såg att den var till salu kände jag mig hemma direkt. Sedan dess har jag bott här, berättar hon.

Hon jobbar fortfarande med hästar och åker runt och håller träningar för ryttare. För tio år sedan fick hon upp ögonen för yogan.

– Jag märkte på mig själv att jag var stel och hade ont i kroppen. När jag upptäckte yogan var det som att dricka vatten när man är väldigt törstig. Smärtan försvann, säger Sara Silfverberg.

Hon började förkovra sig i yogan, åkte till Indien, Sri Lanka och Costa Rica och utbildade sig till yogainstruktör.

– När jag tränar ryttare ser jag att ett av ryttarnas problem är att de ofta är stela, särskilt i höfterna. Ju äldre man blir, desto stelare blir man också.

Nu har hon öppnat upp en yogastudio på sin gård dit hon välkomnar ryttare, men även de som inte rider.

– Det är mycket fokus på höfterna, låren och bålen. Det är de områden som ryttarna ofta behöver stretcha. Som ryttare jobbar man mycket med de delarna av kroppen för att hålla hästen i en viss form. Man "håller ihop" kroppen, därför är det viktigt att stretcha ut den.

Yogaformen hon undervisar i är både Yang Yoga, som är en mer aktiv yoga och Yin Yoga, som är en mer terapeutisk variant av yoga där man stretchar kroppen och når in till bindväven i de olika momenten.

– Man kan nästa se yinyogan som olja, som smörjer kroppen på insidan, säger Sara Silfverberg.

Sara Silfverberg upptäckte yogans läkande krafter och blev så småningom yogainstruktör själv. Nu håller hon kurser i yoga för ryttare, en träningsform som fokuserar på höfter, lår och bål.

Sara Silfverberg upptäckte yogans läkande krafter och blev så småningom yogainstruktör själv. Nu håller hon kurser i yoga för ryttare, en träningsform som fokuserar på höfter, lår och bål. Foto: Julia Pileby

Två gånger i veckan fylls Sara Silfverbergs yogastudio av ryttare som vill öka sin rörlighet.

Två gånger i veckan fylls Sara Silfverbergs yogastudio av ryttare som vill öka sin rörlighet. Foto: Privat

Publicerad 06 November 2018 09:30