Peter Nilsson och Erik Bengtsson vill göra om hela området bakom Gema-livs till torg med gångfartsgata och restaurang.

Peter Nilsson och Erik Bengtsson vill göra om hela området bakom Gema-livs till torg med gångfartsgata och restaurang. Foto: Markus Celander

Lantbrukare och handlare har stora planer för byn

Gema-livs och Karlsfälts gård planerar för restaurang och nytt centrum i Köpingebro

KÖPINGEBRO. Ett helt nytt torg med en gångfarts-skyltad gata, och intill ett mer än dubbelt så stort Gema-livs med restaurang och uteservering. Nu hoppas lantbrukare Erik Bengtsson och handlare Peter Nilssons att deras planer på att göra området vid Köpingebros station till byns samlingsplats ska bli verklighet.

Av
Markus Celander

Gema-livs har funnits i Köpingebro sedan 1930-talet. Sedan 2007 drivs butiken av Peter Nilsson. Gema är bland annat känt för sin manuella chark- och köttdisk, och när Lokaltidningen Ystad kommer på besök har charkuterist Håkan Mårtensson fullt upp med att plocka ihop leverkorv, leverpastej och prinskorv åt två damer från Bara, Karin Ribnell och Anita Hansson.

– Vi brukar köra ända hit för att handla i charken här, säger Karin Ribnell.

Karin Ribnell och Anita Hansson åker från Bara för att handla av charkuterist Håkan Mårtensson i Köpingebro.

Karin Ribnell och Anita Hansson åker från Bara för att handla av charkuterist Håkan Mårtensson i Köpingebro. Foto: Markus Celander

Det är inte helt ovanligt med långväga gäster, påpekar Peter Nilsson, och framgångarna med den manuella disken är en av anledningarna till hans fördjupade samarbete med Karlsfälts gård, som ligger i närheten och drivs av Erik Bengtsson.

Mycket av köttet som Gema-livs säljer från sin manuella disk kommer från Karlsfälts gård, som bland annat blivit känd för sitt avelsarbete med Hampshiregris. Målet nu är att praktiskt taget allt som säljs i disken ska ha sitt ursprung från Karlsfälts gård – även kända Gema-produkter som leverpastej och köttbullar.

Idag förädlas Karlsfälts gårds kött på olika håll, men nu ska all charktillverkning ske hos Gema. Det kräver ett större charkuteri som ska färdigställas i närheten av butiken. Dessutom ska en till charkuterist anställas, berättar Peter Nilsson.

– Idag har vi en arbetsyta på cirka 20 kvadratmeter. Det nya charkuteriet kommer att vara åtminstone fem gånger så stort.

Peter Nilsson skär upp fläskkarré från Erik Bengtssons gård. Till höger Håkan Mårtensson.

Peter Nilsson skär upp fläskkarré från Erik Bengtssons gård. Till höger Håkan Mårtensson. Foto: Markus Celander

Att charktillverkningen flyttas innebär nya ytor, och med en utbyggnad växer butiken från 200 till 500 kvadratmeter. Gemas entré kommer att vändas mot stationsområdet, och här ska även bli restaurang.

Förutom en till charkuterist innebär planerna att fler arbetstillfällen skapas, påpekar Erik Bengtsson.

– Det kommer ju att behövas restaurang- och kökspersonal, säger han och beskriver en naturlig samlingsplats med storbildsskärm som visar fotboll, ärtsoppa med ärtor, fläsk och korv från Karlsfälts gård och möjlighet att ta en punch och starköl till.

– Vi vill även att Stationsgatan utanför restaurangen ska bli gångfartsområdes-skyltad, alltså nästan som en gågata, och anläggs här även ett torg så kommer tågresenärer att mötas av en livfull bymiljö när de kliver av tåget, säger Erik Bengtsson.

Peter Nilsson beskriver det fördjupade samarbetet med Karlsfälts gård som en naturlig utveckling.

– Vi ligger så pass nära varandra. Här kan man verkligen prata om från jord till bord.

Men mycket återstår – Erik och Peter har nyligen lämnat in förslag och ritningar till kommunen och en detaljplansändring lär krävas för bygglov.

Publicerad 06 November 2018 00:00