Daniel Berlin blev årets Glädjespridare på Österlen.

Daniel Berlin blev årets Glädjespridare på Österlen. Pressfoto: Österlenakademien

Daniel Berlin prisas med Glädjestipendium

SKÅNE TRANÅS.

Årets Glädjestipendium, som delas ut av Österlenakademien, gick till krögaren Daniel Berlin för hans nyskapande gastronomi som fångat en stor publik.

Glädjestipendium till N.E. Regefalks minne delas ut av Österlenakademien i samarbete med Sparbanken Syd och Tranås Ungdomsförening. Stipendiet är på 10 000 kronor. I år gick stipendiet till krögaren Daniel Berlin.

Han erhöll stipendiet för att han skapat en gastronomisk destination på Österlen. Motiveringen lyder:

"Daniel Berlin har i Skåne Tranås skapat en gastronomisk destination i vår unika Österlenmiljö.

Trots avståndet till större städer har han lyckats fånga en stor publik för spännande och unika smakupplevelser.

En nyskapande gastronomi har byggts upp genom kontinuerlig utforskning av sitt närområde efter fräscha råvaror och smaksättare som säsongen kan erbjuda.

Han har gett Skåne Tranås och vår bygd ett nytt ansikte och blivit inte bara Sveriges utan en av världens mest intressanta restauranger i sin presentation av nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinarisk teknik.

Genom sitt gedigna hantverk, som bygger på känsla och kompetens, har han gett gastronomin ett nytt språk som förmedlas till världen från lilla byn Skåne Tranås.

Genom sitt ”bynära” sätt har hans företagssatsning och utveckling bidragit till ett ökat turistiskt värde för vår kommun och bygd, till allmän glädje för invånarna i Skåne Tranås."

Publicerad 06 November 2018 10:48