Österlen lyser har blivit ett viktigt arrangemang för besöksnäringen i Sydöstra Skåne, enligt Lars Ottoson, ordförande i föreningens styrelse.

Österlen lyser har blivit ett viktigt arrangemang för besöksnäringen i Sydöstra Skåne, enligt Lars Ottoson, ordförande i föreningens styrelse. Pressfoto: Österlen lyser

Lysande hösthelg vinner över påsken

"Österlen lyser har blivit en tradition"

ÖSTERLEN.

Årets mest lysande arrangemang är nu igång i Sydöstra Skåne. Österlen lyser har blivit en tradition för boende och besökare och för besöksnäringen är det en betydelsefull helg.

Österlen lyser växer för varje år. I år bjuds det på omkring 200 programpunkter i 35 byar. Bakom arrangemangen står ett 50-tal arrangörer.

– Österlen lyser har blivit en tradition. Så många programpunkter är återkommande. Men nytt för i år är nattorientering i Simrishamn, som arrangeras av Simrishamns orienteringsklubb, säger Lars Ottoson, som är ordförande i styrelsen.

Årets ljusby är i år nätverket Genväg Österlen. Det gör att invigningen i år ser lite annorlunda ut än vanligt.

– Invigningen blir lite utspridd, eftersom det är flera aktörer som ingår i nätverket. Men den börjar i Onslunda. Sedan går det två ljuståg, ett mot Gärsnäs och ett mot Anklam, där det blir mycket aktivitet utmed vägen, säger Lars Ottoson.

Bland de populäraste traditionella evenemangen finns de bygemensamma aktiviteterna.

– Arrangemang där man möts i byarna och tänder marschaller och grillar korv har satt sig. Det kommer ofta många besökare utifrån och det är många deltidsbor som kommer ner bara för den här helgen, säger Lars Ottoson.

Österlen lyser har utvecklats till att bli en betydelsefull helg både för boende och för besöksnäringen på Österlen.

– Det har utvecklats bland entreprenörer och näringslivet utan att tappa bygemenskapen. Många ur besöksnäringen menar att den här helgen har blivit viktigare än påsken, säger Lars Ottoson.

Österlen lyser pågår helgen den 2 –4 november.

Publicerad 03 November 2018 09:32