Anna Ståhl från sommarens uppsättning av

Anna Ståhl från sommarens uppsättning av "Herkules" på Sommarteaterns utomhusscen vid Åbergs trädgård i Öja. Hon är skådespelare, manusförfattare och regi-assistent. Systern Hilda är regissör och manusförfattare. Foto: Marit Lasson

Sommarteatern ska lära sig fäktas

Sätter upp "De tre musketörerna" nästa sommar

YSTAD. Nästa års föreställning med Sommarteatern blir "De tre musketörerna".
– Vårt budskap är att kvinnor kan, säger en hemlighetsfull Anna Ståhl, en av manusförfattarna.

Av
Markus Celander

Systrarna Anna och Hilda Ståhl är två av drivkrafterna bakom Sommarteatern – en stor teaterförening med cirka 150 medlemmar. De ingår i föreningens manusgrupp, och Anna berättar att hon och Hilda började prata om att sätta upp "De tre musketörerna" redan för ett par år sedan.

– Men den är inte lika känd bland dagens unga som våra tidigare uppsättningar, som till exempel "Den lilla sjöjungfrun" eller "Askungen". Men nu kände vi att vi vågade ta ut svängarna eftersom vi blivit ganska omtalade och har bra med publik. Och den här föreställningen blir ingen barnteater, utan en familjeföreställning.

Precis som med tidigare uppsättningar sätter Sommarteatern sin egen prägel även på "De tre musketörerna".

– Vi har utgått från boken av Alexandre Dumas den äldre och karaktärerna känns igen. Men fokus ligger annorlunda hos oss. I varje pjäs vi skriver vill vi ha ett budskap och ett syfte, och i vår vision av denna historia är det att lyfta fram starka kvinnor som strävar efter att förverkliga drömmar och få göra det de vill.

Mer än så vill hon inte avslöja, mer än att det kommer att gå livligt till på scen, med dynamiska relationer och koreografiskt framställda fäktscener.

Sedan ett par år lägger Sommarteatern ut filmer på Youtube som visar hela arbetet inför kommande års föreställning – från manusskrivandet under höst och vinter till repetitionerna som börjar under midsommarveckan. Att 2019 års pjäs skulle bli "De tre musketörerna" avlöjade de på Youtube den 1 november med en dramatiskt uppbyggd film.

Närmast ska dock Sommarteatern ge två extraföreställningar av sommarens föreställning "Herkules" på Ystads teater den 24 och 25 november, och den 27 november tar de emot Ystads kommuns kulturpris på 25 000 kronor på hotell Continental du sud.

Publicerad 02 November 2018 17:05