Minette Bergström är uppvuxen i Bjärsjölagård, men har nyligen flyttat till Sjöbo och delar lägenhet med en kompis.

Minette Bergström är uppvuxen i Bjärsjölagård, men har nyligen flyttat till Sjöbo och delar lägenhet med en kompis. Foto: Anja Degerholm

Vildmarksäventyret blev ett styrkelyft efter depressionen

Nu vill Minette Bergström göra världen lite fredligare

SJÖBO.

När Minette Bergström drabbades av en depression i yngre tonåren var det inget hon pratade öppet om. I somras deltog hon i ett ledarskapsprogram och tog chansen att berätta om hur den tuffa perioden påverkat henne.

– Det var svårt, men samtidigt så har jag blivit så mycket starkare mentalt av den här upplevelsen, säger hon.

"Live it up!" är ett svenskt äventyrsbaserat ledarskapsprogram för unga tjejer. Sjöbotjejen Minette Bergström sökte programmet i våras och blev en av fem antagna. Programmet bestod bland annat av en fem dagars äventyrsresa i vildmarken vid polcirkeln, där deltagarna skulle vandra och paddla en sträcka på 60 kilometer. Vildmarkslivet blandades med workshops om ledarskap.

Under resans gång fick deltagarna skriva en personlig berättelse, om något som påverkat dem starkt i livet. Minette valde att skriva om sin depression.

– Jag började nog att må dåligt redan i sjuan eller åttan och det blev värre i nian, men det var först på gymnasiet som jag fick hjälp av en psykolog, berättar Minette.

Då var det inte så många som kände till vad hon gick igenom.

– Det var bara mina närmaste som visste hur jag mådde, jag blev bra på att dölja det.

Efter att ha gått hos psykolog i ett par år mår Minette bättre, men det hon gått igenom sitter fortfarande i.

– Jag blir ledsen då och då och i början var det jobbigt att vara ute i vildmarken med människor som jag inte kände, helt utan internetuppkoppling eller möjlighet att kontakta mina närmaste. Det blev jobbiga stunder, men alla tjejer var fantastiska och vi stöttade varandra.

När projektet avslutades nyligen hölls ett event i Malmö där deltagarna läste upp sina personliga berättelser.

– Det var mest nervöst att mina föräldrar var där. För jag hade skrivit väldigt uppriktigt om hur jag mådde och jag berättade inte alla detaljerna för dem då.

Gruppen skulle avverka 60 mil genom att gå och paddla.

Gruppen skulle avverka 60 mil genom att gå och paddla. Foto: Gunnbjörg Gunnarsdottir

Ett annat viktigt syfte med "Live it up!" är att deltagarna ska driva ett eget socialt projekt. Minette valde att fortsätta sitt gymnasiearbete om barnarbete inom tobaksindustrin och har bland annat skapat en hemsida med information om ämnet.

– Jag blev så arg när jag läste på om det. Alla vet att det är dåligt att röka, men det är inte många som vet att det är barn som går på tobaksfälten och plockar bladen. Så målet var att sprida information. Jag vill inte sätta dit någon som en dålig människa, men jag vill att de som använder tobak ska veta hur det går till inom industrin.

Minette säger att hon framöver vill jobba med hjälpverksamhet på något sätt. I vår väntar en volontärresa till Peru och jobb på en skola. Hon säger att hon kommer att ha stor nytta av erfarenheterna från "Live it up!".

– Det gav mig en otrolig självsäkerhet, att jag vågar tro på mig själv. Det fanns stunder där ute i vildmarken när jag undrade vad jag höll på med och varför. Men jag hittade en inre kraft som jag inte visste att jag hade. Det var häftigt.

Deltagarna hade träffats fem-sex gånger innan de drog på en vildmarksresa utanför Jokkmokk.

Deltagarna hade träffats fem-sex gånger innan de drog på en vildmarksresa utanför Jokkmokk. "Jag hade campat innan, men aldrig varit ute i vildmarken på det här sättet", säger Minette Bergström. Foto: Gunnbjörg Gunnarsdottir

Efter resan har Minette tagit tag i en gammal dröm, att börja med styrkelyft och tyngdlyftning.

– Jag har alltid velat göra det men inte vågat eftersom jag är så liten. Nu tränar jag med en personlig tränare och det är det roligaste jag vet, det gör mig bara så glad.

Hon har även fler drömmar på lager som hon vill förverkliga.

– Min dröm är att jobba inom FN eller i en fredsbevarande organisation. Målet är att kunna göra något som är värt lika mycket som Nobels fredspris.

Personligt

Namn: Minette Bergström.

Ålder: 18 år.

Bor: I en lägenhet i Sjöbo med en kompis, uppvuxen i Bjärsjölagård.

Gör: Jobbar som personlig assistent och på Sjöbo gästis.

Det visste du inte om mig: "Jag har haft många olika hårfärger, som grönt, rosa, blått och orange".

På fritiden: "Tränar styrkelyft och tyngdlyftning, eller målar tavlor".

Publicerad 21 October 2018 06:00