Louise Hall och Anna Bjärkvik håller i ett dagsretreat för mammor som behöver finna sig själva.

Louise Hall och Anna Bjärkvik håller i ett dagsretreat för mammor som behöver finna sig själva. Foto: Privat

"Mammarollen har förändrats"

Dagsretreat ska få mammor att hitta sig själva

ÖSTERLEN.

Höga krav och förväntningar på att möta andras behov. Psykologen Louise Hall och yogainstruktören Anna Bjärkvik har initierat ett retreat för mammor som vill finna sig själva.

Det är psykologen Louise Hall och yogainstruktören Anna Bjärkvik som ligger bakom evenemanget "Andrum", ett dagsretreat för mammor på Österlen.

– Vi är båda mammor och vi har lagt märke till att som kvinna och mamma finns det många krav och det är ofta många andras behov som ska mötas, säger Louise Hall.

Det var i den tanken som idén till dagsretreatet föddes.

– Mammarollen har förändrats, i dag ska man vara mamma, man ska jobba och ofta känns det som att man inte riktigt räcker till. Det uppstår en känsla av att vara otillräcklig.

Med retreatet vill de skapa en plats för mammor att finna sig själva på.

– Vi vill ge möjligheten att hitta tillbaka till sig själv. Många undrar vem de är efter att de försökt bli gravida, sedan att vara gravid och sedan att bli förälder. Det är mycket som kommer upp i en efter att man har blivit förälder.

Dagsretreatet är den 1 december i Anna Bjärkviks yogastudio Yoga Shala Österlen i Glemmingebro och kommer att innehålla både fysiska övningar och mentala.

– Dagen inleds med yoga, som Anna håller i. Det hjälper deltagarna att landa i sig själva. Sedan kommer vi att prata om självomsorg, vad det innebär och varför det är så viktigt. Det är ett basalt behov för att vi ska kunna ta hand om våra barn. Det blir också tid för reflektion och så kommer vi att dansa. Det är ett sätt att utforska och röra sig kravlöst, som man själv vill, säger Louise Hall.

Publicerad 21 October 2018 08:00