Sommarteatern får kulturpriset 2018.

Sommarteatern får kulturpriset 2018. Foto: Pressbild

Sommarteatern får kulturpriset

YSTAD.

Ystads kommuns kulturpris 2018 tilldelas Sommarteatern. Årets stipendiat är William Schmatz och Jan-Åke Wahlfrid får utmärkelsen kultureldsjäl.

Av
Markus Celander

Kulturnämnden motiverar kulturpriset med att ”Sommarteatern har en 15-årig historia av engagemang och kreativitet”, föreningen når barn och unga och lockar både killar och tjejer. Vidare håller Sommarteatern ”en imponerande kvalitet i alla delar under en kompetent ung ledning” och ”deltagarna får vara både musiker, dansare, skådespelare, scenbyggare, kostymörer och maskörer” och får med sig ”gemenskap, glädje och självkänsla”.

Kulturstipendiet till William Schmatz motiverar kulturnämnden med att han är en ung men redan erfaren estradör, showartist, skådespelare, kulturarrangör, konferencier och programledare som får människor att slappna av och känna sig välkomna. Han är ”framåt, modig, engagerad och rolig”.

Kultureldsjälen Jan-Åke Wahlfrid beskrivs av kulturnämnden som ”en passionerad förmedlare av kulturhistoria, med ett stort hjärta för hembygden”. Hans visningar, bland annat på Klostret i Ystad och i Örumshuset, är ”alldeles utöver det vanliga”.

Pristagarna blir firade på Kulturfesten som äger rum på hotell Continental du sud den 27 november klockan 19. Kulturpriset är på 25 000 kronor, stipendiet på 5000 kronor och eldsjälen får en personlig gåva till ett värde av cirka 2000 kronor samt ett särskilt för detta ändamål utvalt grafiskt blad av en lokal konstnär.

Publicerad 19 October 2018 13:20