Magnus Weberg (M).

Magnus Weberg (M). Foto: Pressbild

Kvartett vill styra i minoritet – stänger SD ute

M, C, L och MP ingår samarbete

SJÖBO.

Efter veckor av förhandlingar har nu fyra partier lagt fram ett förslag för hur Sjöbo ska styras. Moderaterna vill tillsammans med Centern, Liberalerna och Miljöpartiet bilda en minoritet som får 20 av de 49 mandaten i kommunfullmäktige. Det innebär att Sverigedemokraterna, som blev största parti, stängs ute.

– Vi har många gemensamma nämnare och därmed en bra grund att bygga ett samarbete på, säger kommunalrådet Magnus Weberg (M) om den nya konstellationen.

Under den gångna mandatperioden har alliansen styrt tillsammans med Sjöbopartiet.

– Sjöbopartiet gick tidigt ut med att man ingått ett samarbete med Sverigedemokraterna, och efter det meddelade Kristdemokraterna att man inte ville ingå i alliansen utan istället stå i opposition, säger Magnus Weberg.

André af Geijerstam, talesperson för Sverigedemokraterna i Sjöbo, ser med oro på det förslag som nu lagts fram.

– Tyvärr har Moderaterna tagit ett stort steg till vänster genom samarbetet med Miljöpartiet och vi hoppas verkligen inte att Miljöpartiet får gehör för sin politik. Hade man fortsatt samarbetet med Kristdemokraterna hade det varit betydligt lättare för oss att stötta dem, säger han och fortsätter:

– Men vi vet inte vad det här styret kommer innebära i praktiken. Eftersom de är i minoritet så måste de söka stöd hos andra partier.

Att det blir ett minoritetsstyre bekymrar dock inte Magnus Weberg.

– Jag tycker vi har en stark minoritet, men vi kommer såklart att behöva söka stöd hos andra partier. Vi stänger inte ute något block eller parti utan det finns alla möjligheter att vara med och påverka politiken, om man är beredd att göra det.

Vilka frågor blir de viktigaste att driva?

– Ekonomin i kommunen. Precis som många andra kommuner står Sjöbo inför stora demografiska förändringar som innebär utmaningar. Det är frågor som kräver en bredare samsyn, säger Magnus Weberg.

Mandaten

Så många mandat har partierna i kommunfullmäktige:

Moderaterna: 13.

Centern: 5.

Liberalerna: 1.

Miljöpartiet: 1.

Totalt: 20/49.

Övriga partier i fullmäktige:

Kristdemokraterna: 3.

Socialdemokraterna: 8.

Vänsterpartiet: 2.

Sverigedemokraterna: 14.

Sjöbopartiet: 2.

Totalt: 29/49.

Publicerad 19 October 2018 11:06