Anna Olsson ser på när Anders Lindén jobbar med en dörr. I bakgrunden i blå färg den nya datoriserade fräsmaskinen.

Anna Olsson ser på när Anders Lindén jobbar med en dörr. I bakgrunden i blå färg den nya datoriserade fräsmaskinen. Foto: Markus Celander

"Det krävs att man tycker att detta är roligast på jorden"

Snickarglädje förde Anna till stora festen i Surbrunnsparken

GLEMMINGEBRO.

2006 nominerades hennes föräldrar till Årets företagare. Nu är det hennes tur att försöka nå hela vägen.
– Det här företaget är och har alltid varit en stor del av mitt liv, säger Anna Olsson, tredje generationen att driva dörrtillverkaren Gebo snickerier.

Av
Markus Celander

1939 startade Anton Nilsson ett snickeri i en gammal verkstad i Glemmingebro. Den revs 15 år senare och ersattes av en ny som med åren byggts till i olika omgångar.

– Nu senast av mig, säger Antons sondotter Anna Olsson.

Hon tog över verksamheten efter sina föräldrar 2010. Ingen självklart att företaget skulle stanna inom familjen, egentligen, påpekar hon.

– Jag har en biomedicinsk examen och arbetade på ett läkemedelsbolag. Men Gebo har alltid varit en stor del av mitt liv, jag är uppväxt med det och tycker att det är det roligaste som finns.

Och det är en förutsättning, menar hon.

– Ibland tittar jag och min mor på varandra som att ”är vi tokiga som tycker att detta är så roligt?”. Men det är det som krävs för att kunna lägga ner själ och hjärta på det – att man tycker att det är det roligaste på jorden.

Anledningen till senaste tillbyggnaden av Gebo är en stor toppmodern datoriserad fräsmaskin som togs i bruk förra året. Den är så stor att de helt enkelt var tvungna att bygga en ny stor lokal.

– Vår första datoriserade fräsmaskin köpte vi 1990 och den är kvar, men den nya klarar fler moment och har fler rörelser, vilket ger fler möjligheter.

Ny lokal och ny maskin var en stor investering, men nödvändig på grund av ökad produktion, påpekar hon – men även ur arbetsmiljösynpunkt då arbetsklimat och arbetsflöde blir smidigare.

Hon misstänker att investeringen är en av orsakerna till att hon nominerats till Årets företagare – bland kriterierna finns bland annat återinvesteringar i företaget.

"Vi är tajta som grupp", säger Anna Olsson om Gebo snickerier. Här med Marcus Malmros. Foto: Markus Celander

Anna Olsson har man och barn, men medger att hon alltid tänker på jobbet.

– Det är det första jag tänker på på morgonen och det sista när jag går och lägger mig. Det låter hemskt, men som jag sa, detta är och har varit en så oerhört stor del av mitt liv.

Att vara en av tre nominerade till Årets företagare kom som en överraskning, berättar hon.

– Det känns väldigt roligt, men jag brukar tänka att vi är här i lilla Glemminge och gör våra grejer varje dag och lägger ner enormt mycket arbete på detta, men jag har aldrig tänkt tanken att någon annan uppmärksammar det.

Gebo snickerier har tolv anställda – åtta i produktionen och fyra på kontoret. Och med Anna Olsson blir de 13 personer.

– Inget jätteföretag, men vi är tajta som grupp. De är min extrafamilj.

På galan i Surbrunnsparken den 7 november får hon veta om hon blir den förste i familjen att bli Årets företagare i Ystads kommun.

Publicerad 18 October 2018 15:53