Filmen om Gudrun Schyman har premiär den 10 augusti och visas på Grand i Simrishamn.

Filmen om Gudrun Schyman har premiär den 10 augusti och visas på Grand i Simrishamn. Foto: Anna Fröjd

Filmen om Gudrun premiärvisas i Simrishamn

SIMRISHAMN.

Dokumentären om Gudrun Schyman premiärvisas på Grand i Simrishamn.

Filmen har tagit fem år att färdigställa. Den 10 augusti har "Gudrun" premiär på politikerns egen hemmaplan. Klockan 19.00 visas filmen på Grand i Simrishamn och klockan 23.59 rullar filmen igång som avslutning på Garageprojektet i Hammenhögs 10-årsfest, där både Jenny Wilson och Malmöartisten Bac Nini tidigare under kvällen spelat.

Producenten och Sjöbobon Helene Granqvist hoppas att många ska vilja ta del av filmen.

– Många har en väldigt stark uppfattning om Gudrun, både positivt och negativt. Det är framförallt en film om en politikers vardag. Jag hoppas att den som tittar får en bättre förståelse för och blir mer ödmjuk inför vilken enorm uppoffring det är att ha den här typen av engagemang för vårt gemensamma. Och det är ju lika för alla politiker oavsett färg, säger Helene Granqvist.

Filmaren och filmens regissör Hampus Linder har följt Gudrun Schyman sedan valrörelsen 2014. På home parties över hela Sverige, till flyktingläger på Lesbos, till EU-parlamentet och vid personliga samtal med dottern. Enligt Helene Granqvist var det inte planerat att filmen skulle komma precis innan valet. Egentligen skulle den varit färdig redan 2016 men teamet fick inte finansieringen på plats förrän i våras, berättar Helene Granqvist.

– Det är intressant att den kommer nu före valet. Men vi gör en film om Gudrun och en feministisk rörelse, inte om Fi.

Även på Helene Granqvists hemmaplan premiärvisas filmen på biograf Flora i Sjöbo klockan 19.00.

Publicerad 06 August 2018 13:58