Satsning på digital undervisning om havets ekosystem

Marinbiologen: ”En digital skolbok som märkligt nog saknas”

SIMRISHAMN.

Med ett bidrag på 150 000 kronor från Havs- och vattenmyndigheten ska Marint centrum nu utveckla läromedel om havsmiljön för högstadieelever. Förhoppningen med projektet som görs till hösten är att alla unga ska få mer kunskap om havets ekosystem.

Av
André Kvist

Förskolebarn beväpnade med håvar står på bryggan och plockar upp små varelser från under ytan. Det var så det hela började, att upptäcka naturen. Redan 2011 drog projektet ”På djupet i Simrishamn” igång. Sedan dess har man riktat sig mot barn och unga. Idag pågår samarbeten med Naturskolan Österlen och gymnasieskolan Nova Academy.

Nyligen beviljades Marint Centrum 150 000 kronor från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, för att ta fram ett digitalt läromedel riktade för unga och lärare. Detta efter att man under de gångna åren lagt märke till att kunskapen saknas.

– Om man bara vet om problemen men inte kan hur det är när det fungerar, hur ska man då förhålla sig till det? Det jag har sett under de här åren är att man inte vet förutsättningarna, säger Ann-Marie Camper, marinbiolog och projektledare.

Uppgiften nu blir att ta fram ett underlag för att åtgärda detta, med start den 13 augusti, fram till åsskiftet.

– Att göra bakgrundsmaterialet, om liv och miljö i havet. Det blir som en digital skolbok som märkligt nog saknas.

Om bidraget varit större hade man även planer på ytterligare två steg, en interaktiv utbildning och ett kunskapsprojekt för niondeklassare om marint skräp/miljön. Förhoppningen är att det digitala underlaget ska bli standard i skolor långt utanför Österlen.

– Om 15 år så har vi fått in marina frågor i biologi och naturvetenskap på ett helt annat sätt. Då är det del i läroplanen för alla i svensk skola, det skulle jag vilja, säger Ann-Marie om sitt drömscenario.

Publicerad 05 July 2018 08:00