Kaféet bjuder upp till dans - nu kan du dansa tango i Vollsjö

"Jag lärde argentinarna att dansa tango"

SJÖBO/VOLLSJÖ. Hon har ett isländskt efternamn, lärde sig dansa tango i Malmö, drev tangodansställen i Buenos Aires och bor nu ovanpå Vollsjö hembageri. Hur hänger det ihop?

Av
Maja Bergqvist

Helen Halldorsdottirs livshistoria börjar på Island. Där växte hon upp, gifte sig och skaffade barn. När hon blev änka till två små barn bestämde hon sig för att flytta till Sverige och Lund. I Lund hade hon redan en väninna.

– Min man drabbades av akut leukemi. När han blev sjuk var vi på väg att flytta till Saudiarabien. Vem vet, kanske hade jag blivit magdansös istället, säger Helen Halldorsdottir.

Hennes intresse för Argentina och dess kultur har alltid funnits och växte sig allt starkare med åren. I Malmö tog hon egna danslektioner i tango och blev till slut så duktig att hon kunde öppna egen tangoskola.

Efter att barnen växt upp flyttade Helen Halldorsdottir till Buenos Aires. Där höll hon i egen tangoskola och drev flera olika tangodansställen.

– Jag lärde argentinarna att dansa tango, i Buenos Aires som brukar kallas tangons Mekka.

Efter 13 år flyttade hon tillbaka till Sverige. Ett liv som mormor väntade hemma och hon ville komma närmre sina barn och barnbarn i Sverige.

Först var det tänkt att Helen Halldorsdottir skulle bo i en lägenhet i centrala Malmö eller Lund, men vid närmre eftertanke var det lugnet som hägrade.

– Jag har bott inne i smeten i Buenos Aires i 13 år. Där bor runt 14 miljoner människor. Jag upptäckte att jag saknade djur och natur.

För cirka ett år sedan kom Vollsjö hembageri ut på försäljningsmarknaden. Helen Halldorsdottir slog till.

Hennes ena dotter och dotterns sambo driver kaféet, men Helen Halldorsdottir bor i samma hus. Och det är alltså här som alla är välkomna att komma och dansa tango.

Just nu har hon ett sabbatsår från tangon för att kunna passa och rå om sina små tvillingbarnbarn, men vill ända hålla tangon vid liv på något sätt.

Därför förvandlas kafégolvet till en dansbana under tre kvällar, till att börja med.

– Förra gången vi hade tangokväll kom många som redan kan dansa, men det är absolut inget krav. Man kan komma hit om man gillar musiken och vill inspireras.

Tangoafton

15 juli

12 augusti, med livemusik

23 september

Plats: Vollsjö hembageri. Ingen föranmälan krävs.

https://www.facebook.com/LaVikingaTango

Publicerad 05 July 2018 00:00