Ystads 102-åring seglar vida omkring i sommar

Besöker festival och seglar långtur till Tyskland

YSTAD.

Ingen världshavssegling i sikte för T/S Helene men var hon än lägger till vänds huvuden. Ägarna försöker slå sig in på Öresunds farvatten och besöker bland annat Limhamns Hamnfestival och gör långfärd till Tyskland.

Stormasten sträcker sig 26 meter ovanför däcksplankorna. En höjd som skulle få även den orädda att haja till. Den ståtliga galeasen T/S Helene, eller Helene af Ystad som hon kallas i folkmun, är en av de sista i sitt slag. Fartygen var fram till andra världskriget ett ytterst vanligt inslag på Östersjöns farleder.

– Det byggdes jättemånga så kallade Baltic Traders, det fanns massor och de användes som dagens lastbilar och tåg, berättar Pelle Olsson, ordförande i Ystads Segelfartygsförening som äger Helene.

I sommar kommer Ystads havsdam till Malmö två gånger om. Första gången var i slutet av juni och mellan 26 och 29 juli besöker hon Limhamns Hamnfestival. Att slå sig in i Öresunds farleder är något man jobbar hårt med.

– Där finns ingen tradition, inget segelfartyg som vårt i Malmö. Man når besöksmål på någon timme jämfört med Ystad som har Bornholm närmast och det är 6-8 timmar dit, säger Pelle Olsson och fortsätter:

– Det blir alltid lite uppståndelse när vi glider in i hamn med våra höga master.

Efter Malmöbesöket väntar en 16-timmars färd mot Stralsund i Tyskland och sedan Hanse Sail i Rostock. En segeltur på två veckor om vädergudarna är med femmanna-besättningen.

Att underhålla en 102-årig dam konstruerad i solitt trä är ingen picknick. Att hon dessutom är K-märkt och certifierad som passagerarfartyg höjer kraven ytterligare. Men det som främst orsakar huvudbry är den ekonomiska biten och att hitta kunniga sjöfarare.

– Det är ett riktigt hantverk att hålla liv i ett kulturarv. Kompetensen måste vi ha och vi är beroende av människor som vill vara med, men det är inte lätt att få tag i människor som vill lära sig.

Publicerad 04 July 2018 07:00