Sötchock på golfbana när rävungar tittade fram

”Man blir bedårad av naturens underverk”

SJÖBO.

När Jan Frisk och hans fru gick en golfrunda på Sjöbo GK snubblade de över två rävungar i ett skogsparti mellan hålen. Den lilla rävfamiljen är ett nytt inslag på banan som redan har en rik fauna med allt från huggorm till kronhjort.

Av
André Kvist

Golfhålen på Sjöbo GK skiljs åt av ståtliga träd och buskage. Mellan hål 15 och 16 finns ett större område skog där en räv funnit ett hem för sina småttingar i ett utstickande betongrör.

– Står du och tittar på några rävungar som bara är några veckor gamla, knappt två meter från dig, då är det klart att man blir bedårad av naturens underverk. De var otroligt söta med duntäckt päls, lite större än kattungar, berättar Jan Frisk.

Jan och hans fru var inte det minsta rädda, snarare fascinerade. Även om de först inte visste om det var räv- eller vargungar de såg. För att inte skrämma djuren höll dem sitt avstånd.

– Det är bättre att låta dem var i fred, vi är faktiskt gäster i naturen. Smart av rävmamman att bygga bo där, det finns inga rovdjur i närheten, bara människor.

Två rävungar tittar fram.

Två rävungar tittar fram. Foto: Jan Frisk.

För golfklubben är rävfamiljen ett nytt inslag på banan. Klubbchef Lena Torstensson berättar att de blivit uppmärksammade och försäkrar att det ska vara någon fara för djuren eller golfarna. Nyligen uppmärksammade de även en rådjurshona med två kid på banan.

– Det berikar upplevelsen, man får mer inslag än bara golfen, säger Lena Torstensson.

Efter det andra mötet har Jan Frisk inte stött på rävhonan eller ungarna. Han tror att hundar, som vissa tar med sig på banan, kan ha skrämt iväg familjen. Men han är hoppfull att hon återvänder nästa sommar.

– Jag blir inte förvånad om vi möter samma situation nästa år, har mamman hittat ett bra ställe kan hon komma tillbaka, säger han.

Foto: Jan Frisk.

Publicerad 02 July 2018 19:00