Charlotte Berlins museum firar 100-årsjubileum

Av
Markus Celander

YSTAD. Charlotte Berlins museum i Ystad firar 100-årsjubileum på söndag den 1 juli klockan 11–17.

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. Hon ville att det skulle skapas ett museum över hennes samlingar och skrev därför ett detaljerat testamente. Efter hennes död uppfylldes hennes sista önskemål och hemmet på Dammgatan 23 öppnade som museum 1918. I museet kan besökarna se hur ett borgerligt hem kunde se ut under det sena 1800-talet. Charlotte Berlin samlade på många saker, men klockor var det som intresserade henne mest.

Museet invigdes den 2 juli 1918, och det firas söndagen den 1 juli 2018.

Då kommer stiftelsens ordförande att hålla tal. Skådespelaren Bror Tommy Borgström spelar Emil A Borg och gör en repris av talet från 1918. I trädgården finns kaffeservering och sekelskiftespicknick med kaffe, småkakor och karameller samt möjlighet att spela krocket och gå på styltor med mera. Orkestern 1908 års Musikcorps spelar tidstypisk musik och personalen bär kläder i sekelskiftesstil. Besökare uppmuntras att klä sig i sekelskifteskläder samt att ta med egen picknick.

I museets montrar visas vad som har köpts in till museet sedan 1918.

Bild av Charlotte Berlin år 1865. Hon arbetade som pianolärare och var bra på att investera pengar i aktier, vilket ledde till att hennes förmögenhet växte. Hon köpte huset på Dammgatan år 1881, där museet är idag och flyttade in med sin trotjänarinna Ingrid Tullberg.
Charlotte Berlin var intresserad av inredning och det som hände i samtiden. Hon skaffade nymodigheter som telefon och linoleummattor och samlade bland annat på klockor. Charlotte Berlin ville att det skulle skapas ett museum över hennes samlingar. Efter hennes död uppfylldes hennes önskningar och museet öppnade 1918. Källa: Ystads kommun

Bild av Charlotte Berlin år 1865. Hon arbetade som pianolärare och var bra på att investera pengar i aktier, vilket ledde till att hennes förmögenhet växte. Hon köpte huset på Dammgatan år 1881, där museet är idag och flyttade in med sin trotjänarinna Ingrid Tullberg. Charlotte Berlin var intresserad av inredning och det som hände i samtiden. Hon skaffade nymodigheter som telefon och linoleummattor och samlade bland annat på klockor. Charlotte Berlin ville att det skulle skapas ett museum över hennes samlingar. Efter hennes död uppfylldes hennes önskningar och museet öppnade 1918. Källa: Ystads kommun Foto: Johan Peder Bless

Publicerad 30 June 2018 00:00