Ny cykelled binder samman Skåne

Av
Fredrik Rubin

SYDSKÅNE. I juni nästa år invigs Sydkustleden, en helt ny nationell cykelturismled som ska knyta ihop befintliga Sydostleden och Kattegattleden. Det hela sker under World Bicycle Day, en dag instiftad av FN för att medlemsländerna ytterligare ska lägga fokus vid strategier till gagn för världens cyklister.

Sydkustleden kommer att binda samman Simrishamn med Helsingborg, via bland annat Ystad, Skurup, Trelleborg och Malmö kommuner. Att leden kommer att räknas till en nationell cykelturismled gör den till den tredje av sådant slag i landet.

– Att det finns en god infrastruktur för de naturintresserade besökarna är grunden för att Skåne ska kunna ta plats som en naturturismdestination i världsklass. Längs med Sydkustleden får cykelturisten en rad nya upplevelser och reseanledningar helt i linje med efterfrågan, säger Pia Jönsson Rajgård, vd på Tourism in Skåne AB i ett pressmeddelande.

Leden kommer att binda samman ett större geografiskt område som sträcker sig långt utanför den skånska gränsen. Genom kopplingen mellan befintliga Sydostleden som sträcker sig från Växjö till Simrishamn och Kattegattleden som går mellan Göteborg och Helsingborg, skapas ett cykelnät på motsvarande 90 mil. En diger och utmanande sträcka även för den mer entusiastiska cyklisten. Just Kattegattleden utnämndes nyligen till årets bästa cykelled vid mässan Fiets en Wanderbeurs i Holland.

Publicerad 22 June 2018 07:30