Kreativiteten spinner loss i Katteljén

ABBEKÅS/V.NÖBBELÖV.

För Susann Bönnemark är det katter, katter och katter som gäller. Åtminstone när hon går in i ateljén. Eller rättare sagt: Katteljén.

Av
Emma Brännman

De två bondkatterna Tussan och Semmi som bor hemma hos Susann Bönnemark i Abbekås torde utgöra en del av inspirationen i hennes skapande i dag. Men det hela började långt innan dem. I Susann Bönnemarks målningar figurerar färgstarka, fantasifulla katter i akryl.

Kärlekstemat är återkommande.

– Jag älskar katter och visste länge att jag ville måla. Jag började testa så smått men tyckte inte att jag fick till det alls, så jag lade ner det. Sedan låter det klyschigt, men jag och maken besökte Louisiana där jag såg en plansch med en naivistisk blå katt och jag bara måste prova att måla igen. Den här gången fick jag det att funka, det var för drygt 15 år sedan. Sedan dess har jag ju gjort en otrolig utveckling, konstaterar Susann Bönnemark efter att ha letat fram en av de första tavlorna hon målade.

Sedan 2015 hyr hon in sig i den gamla byskolan i Västra Nöbbelöv där hon har sin ateljé, Katteljén.

– När jag flyttade in i skolan kom jag igång ordentligt. Jag kan producera på ett annat sätt och energin flödar.

Flera av motiven finns även på brickor och kuddar. Hon har ett flertal utställningar varje år men för närvarande är måleriet främst en hobby.

Till vardags arbetar hon som enhetsadministratör i Lund och använder skapandet som ett sätt att koppla av på fritiden.

– Det funkar väldigt bra som terapi. Jag kan ramla ner i deppiga perioder och då är det väldigt skönt att ha måleriet. Det kan också gå långa perioder utan att jag målar någonting alls. Men jag har ett par år kvar till pensionen, och sedan ska det målas på allvar.

Till och med den 24 juli hänger Susann Bönnemarks tavlor på vårdcentralen i Skurup. Den 26–29 juli ställer hon ut på Mästers galleri vid Svaneholms slott.

Det är fantasifulla och färgstarka katter som gäller.

Det är fantasifulla och färgstarka katter som gäller. Foto: Emma Brännman

Susann Bönnemark myser i soffan med några av sina kuddkatter.

Susann Bönnemark myser i soffan med några av sina kuddkatter. Foto: Emma Brännman

Publicerad 20 June 2018 07:00