Redo att dansa igång midsommarfesten

SKURUP.

Skurupsortens folkdanslag står redo att dansa igång midsommarfirandet på Svaneholms slott. Trots vikande intresse för dansen håller de dansande paren modet uppe.

Skurupsortens folkdanslag bildades 1956 och har för närvarande 51 medlemmar. Av dessa är knappt tio par aktiva dansare. Kjell-Arne och Maj-Britt Johansson gick med i laget 1991.

– För mig är det resorna och alla människor man träffar som är det roligaste med folkdansen. Jag minns den första resan som vi var med på till Tyskland. Vi kunde inte prata med varandra, men vi kunde dansa med varandra. Förutom att dansen ger en fin motion så har vi en väldigt bra sammanhållning i laget, berättar Kjell-Arne Johansson.

Folkdanslaget är ett givet inslag vid tillställningar som nationaldagsfirandet och midsommarfirandet vid Svaneholm.

På midsommarafton är det folkdanslaget som reser midsommarstången innan de bjuder på en dansuppvisning. Men efteråt är det oftast kläderna som får den mesta uppmärksamheten. Det är avancerade dräkter, som tar upp emot en halvtimme att klä på sig.

– Man är noga med att lägga dem i rätt ordning i garderoben, skojar Maj-Britt Johansson.

Kjell-Arne och Maj-Britt Johansson bär dräkten för Junits härad medan lagkamraten Tommy Lindborg bär Vemmenhögs härads. Folkdansen, liksom dräkten, ser olika ut beroende på var i landet man befinner sig.

– Ovanför Småland är det mycket polskor medan vi här nere har mycket kadriljer, redan i norra Skåne kan man se att det skiljer sig åt. Danserna är ett gammalt kulturarv och en del av historien som jag tycker är viktigt att ta till vara på. De berättar någonting, säger Kjell-Arne Johansson.

När Maj-Britt, Kjell-Arne och Tommy Lindborg började med folkdansen fanns både ett barnlag och ett vuxenlag i Skurup. Sedan dess har de aktiva dansarna blivit betydligt färre.

– Vi har tappat en generation i princip. Jag hoppas på en vändning, men hur man ska få det att vända vet jag inte. Vi får några nya medlemmar då och då, de flesta är personer som har dansat förr och återvänder när barnen har flyttat ut, säger Kjell-Arne Johansson.

Skurupsortens folkdanslag uppträder på Lillgården den 20 juni, på Svaneholm midsommarafton och på Villie prästgård den 24 juni. I slutet av juli bär det av till Portugal. Fram till midsommar tränar Skurupsortens folkdanslag i församlingshemmet i Skurup varje måndag kl 19-21. Höstterminen drar igång i mitten av augusti.

Publicerad 14 June 2018 07:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag