Miljöpartiet vill ha dubbelspår på Ystadbanan

Vill investera 31 miljarder kronor på skånska järnvägen

Av
Markus Celander

YSTAD. Miljöpartiet i Skåne vill åtgärda tågkaoset med investeringar på 31 miljarder kronor i nya spår. Bland annat på byggandet av Simrishamnsbanan och dubbelspår på delar av Ystadbanan.

Spåren räcker inte till i Skåne, något som MP vill åtgärda med sin ”Spårsatsning Skåne” som ska bygga bort trängseln, minska restiderna och öka punktligheten.

De två andra svenska storstadsregionerna har redan omfattande infrastrukturpaket för att möta de ökande behoven när befolkningen växer och trängseln på vägar och järnvägar blir större. I Göteborg finns Västsvenska paketet värt 38,5 miljarder kronor och i Stockholm investeras 100 miljarder i ny infrastruktur.

MP vill därför att Region Skåne och de skånska kommunerna gemensamt förhandlar fram ett liknande infrastrukturpaket med regeringen och Trafikverket under nästa mandatperiod.

Bland satsningarna som partiet prioriterar finns Simrishamnsbanan och dubbelspår på delar av Ystadbanan. Simrishamnsbanan skulle minska restiden från Simrishamn till Malmö från dagens en timme och 34 minuter till mindre än en timme och från Tomelilla till Malmö Central till 43 minuter. Dubbelspår på delar av Ystadbanan gör det möjligt med både fler avgångar och snabbare tåg från Ystad till Malmö.

Publicerad 12 June 2018 17:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag